Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Parašutista chce skočiť z okraja vesmíru
Zdielať na

Parašutista chce skočiť z okraja vesmíru

Zdroj: TASR/AP

Rakúšan testuje hranice tela a ľudských možností.

Baumgartner sa chce stať prvým človekom, ktorý prekoná rýchlosť zvuku pri voľnom páde. Odvážlivec dúfa, že toto leto sa mu v Novom Mexiku podarí uskutočniť najdlhší, najvyšší a najrýchlejší zoskok v histórii parašutizmu.

Dá sa preto odviesť na okraj vesmíru - a jednoducho skočí. Na tomto mieste, kde končí atmosféra a začína vesmír, doslova tuhne krv v žilách, lebo teplota vzduchu dosahuje -57°C.

TASR/AP

V prvej časti ambiciózneho plánu má Félix zaletieť v héliovom balóne do výšky 36,6km nad morom, čo je viac ako kedy kto pred ním v balóne dokázal. Oblečený v špeciálnom skafandri s kyslíkovými fľašami následne zoskočí a bude si "užívať" päťminútový voľný pád smer Zem. Podľa jeho očakávaní, by mal prvých 30 sekúnd padať rýchlejšie, ako je rýchlosť zvuku, ktorá v tejto nadmorskej výške dosahuje približne 1.110km/h. Jej prekročenie predstavuje ešte neuskutočnený test limitov ľudského tela.

"To je to, čo chcem zistiť: Čo sa stane s ľudským telom, keď prekročí rýchlosť zvuku. Je to veľký otáznik," povedal.

Félixov padák by sa mal otvoriť automaticky, čo zvýši jeho šance na prežitie, ak by bol v bezvedomí alebo by rotoval príliš rýchlo. Odvážny Rakúšan si uvedomuje, že jeho misia je extrémne nebezpečná a môže ho stáť život, ale podľa jeho slov jeho tím robí všetky možné preventívne bezpečnostné opatrenia, aby sa tak nestalo.

O využití jeho novozískaných poznatkov má jasnú predstavu. "V budúcnosti bude čoraz viac turistov lietať do vesmíru. A ak sa niečo stane s vesmírnou loďou, budú sa musieť nejako dostať späť na Zem."

;hl=cs_CZ&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" height="501" width="620">

Najčítanejšie správy