Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
TOP 10 zdravotných benefitov. Toto by vám mali v práci zabezpečiť
Zdielať na

TOP 10 zdravotných benefitov. Toto by vám mali v práci zabezpečiť

BRATISLAVA / Zabudnite na gastrolístky, služobný mobil či notebook. Čoskoro sa možno v práci dočkáme úplne iných benefitov - napríklad psychológa, či fyzioterapeuta. Dôvodom sú choroby z povolania, ktoré sú mimochodom úplne iné ako pred takými 20-timi rokmi.

TOP 10 zdravotných benefitov

TOP 10 zdravotných benefitov vo firmách
Rozšírený pitný režim (minerálka, čaj, šťavy)
Ergonómia na pracovisku - správne nastavenie stola a stoličky
Dni zdravia - zdravotné merania a osveta k zdravému životnému štýlu
Športové aktivity (firemné aj mimo firmy)
Zdravotné prehliadky, konzultácie so špecialistom
Darovanie krvi a starostlivosť o darcu
Kvety a rastliny na pracovisku
Zdravá strava v jedálňach a škola varenia zdravých jedál pre zamestnancov
Škola zdravého sedenia - prednášky a cvičenia
Voľné vstupy na športoviská

Zdroj: Union

Niektorí ľudia o benefitoch netušia

Toto je TOP 10 zdravotných benefitov v práci. Svojím zamestnancom ich ponúka už tretina slovenských firiem. "Áno pitný režim máme, tiež školenia a turnaje," hovorí jeden zo zamestnancov.

"To, čo je veľmi dôležité je, že firmy informácie zdieľajú a navzájom sa inšpirujú . To nemôže byť jednorázová akcia ale systémový program," uvádza lekárka Darina Sedláková z Medzinárodnej zdravotníckej organizácie (WHO).

Existujú však stále profesie, kde o zdravotnom benefite zamestnanci nemajú šajnu. "Nemala som, pracovala som ako zdravotník v súkromnej ambulancii," hovorí obyvateľka Bratislavy.

Bolesti chrbta, tŕpnutie rúk

Čo sa chorôb z povolania týka, najčastejšie ide o bolesti chrbta či tŕpnutie rúk. To vzniká napríklad aj nesprávnym sedením za počítačom. "Väčšina ľudí píše tak akoby mala bublinu vytvorí kruh, neposunie si klavesnicu na kraj stola čím výrazne ovplyvní krvný obeh," tvrdí fyzioterapeut.

A nielen správne sedenie za počítačom ale schopnosť zvládania stresu či duševný relax je to, načo by sa mal zamestnávateľ sústrediť v rámci zdravotných benefitov.

Investovať do zamestnanca sa oplatí

To, že investovať do zamestnanca sa vraj oplatí už vo vyspelých štátoch vedia. "V mnohých firmách je po celý deň k dispozícii psychológ alebo poradca tiež bicyklové cestičky, aby mohli ľudia do práce chodiť na bycikli. Už sú u nás firmy, ktoré rodičom automaticky 1. septembra dajú voľno, zvýšia počet OČR či ponúknu pobyt v kúpeloch," dodávka riaditeľka WHO na Slovensku Darina Sedláková.

Súvisiace články