Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nezamestnaný Slovák je na úrade práce evidovaný v priemere 2,5 roka
Zdielať na

Nezamestnaný Slovák je na úrade práce evidovaný v priemere 2,5 roka

BRATISLAVA / Stratiť prácu nie je nič príjemné, no a prísť o prácu na Slovensku je hotová katastrofa. Údajne totiž patríme medzi krajiny, kde si nové zamestnanie hľadáme najdlhšie a na úradoch práce trávime najviac času. Zisťovali sme, kde by sa nám žilo lepšie a kedy sa to zlepší aj u nás.

Na úradoch sme evidovaní dlhé dva roky

"Slovensko patrí medzi tie krajiny, kde žiaľ platí to, že doba, počas ktorej sú Slováci evidovaní na úradoch práce, je jedna z najdlhších. V priemere je to 2,5 roka," hovorí analytička banky Eva Sadovská. 

Tridsať mesiacov je totiž u nás dĺžka priemernej nezamestnanosti - tento údaj hovorí o ľudoch, ktorí sa na úrade práce zdržia mesiac, ale aj o tých, ktorí sú tam už niekoľko rokov. S nemilou štatistikou sme sa ocitli medzi krajinami, kde je to najhoršie. 

"Austrália, Kanada, Nórsko - tu tá doba evidencie človeka na úrade práce nepresahuje ani 6 mesiacov. V takej Austrálii sú to dva mesiace," doplnila analytička banky. 

Zisťovali sme preto,koľko voľných miest ponúkajú aktuálne naše úrady práce. A či je z čoho vyberať. "V decembri evidovali úrady práce 5 434 voľných pracovných miest," hovorí Jana Lukáčová z tlačového oddelenia Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. 

Cestu si musia nezamestnaní hľadať sami

Najviac voľných miest bolo v Prešovskom a najmenej v Košickom kraji. Cestu k vysnívanej práci si tak nezamestnaní musia hľadať skôr sami. Dobrá správa je, že tento rok by to malo byť o niečo ľahšie.

"Január sa ukazuje ako optimistický. Medziročne máme viac pracovných pozícií ako to bolo v minulom roku," dodala riaditeľka internetového pracovného portálu Ivana Molnárová.

"Očakávame, že v roku 2014 bude ekonomika rásť a s ňou sa bude zvyšovať aj počet pracovných miest," myslí si Jana Lukáčová. Najväčšie šance budú vraj v textilnom a chemickom priemysle, v prekladateľstve a viac ponúk je už aj pre právnikov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy