Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Ekonomická situácia v roku 2014 bude pozitívna, tvrdí Smer
Zdielať na

Ekonomická situácia v roku 2014 bude pozitívna, tvrdí Smer

BRATISLAVA / Najaktuálnejšou politickou témou týchto dní sú na Slovensku určite prezidentské voľby. Kam sa človek pozrie, všade vykúka nejaký kandidát. Nech sa však hlavou štátu stane ktokoľvek, na ekonomiku a životnú úroveň ľudí bude mať iba nepatrný vplyv, pretože kormidlo drží v rukách strana Smer. Jej politici však hovoria o roku 2014 s optimizmom.

Kažimír: rozhodnutia prinesú ovocie

Ku miernym optimistom patrí aj minister financií Peter Kažimír. Vláda Smeru podľa neho už urobila viacero rozhodnutí, ktoré by tento rok mali priniesť ovocie. "Vytvárajú sa predpoklady na to, aby sme podporili ekonomický rast, podporili zamestnanosť a zlepšili životnú úroveň," tvrdí minister financií Peter Kažimír.

Opačne však situáciu vnímajú opoziční politici. Podľa bývalého ministra práce Jozefa Mihála už je a aj bude pre stav ekonomiky veľmi škodlivé zvýšenie daní a odvodov, ktoré odhlasoval Smer. "Zvýšenie daní rovná sa znížené príjmy štátneho rozpočtu, a zároveň vyššia nezamestnanosť, nižšia životná úroveň ľudí," kontruje bývalý minister práce Jozef Mihál

Rozumná politika? Nedej sa, tvrdí Mikloš

"Rozumná politika je taká, ktorá ozdraví a naštartuje ekonomiku, zamestnanosť, aby ľudia mali viac práce, lepšie platenej, pritiahnutie investícií. Nič z toho sa nedeje," tvrdí exminister financií Ivan Mikloš.

Optimistický je aj Robert Fico. Opoziční politici mu však vyčítajú, že prezidentskou kandidatúrou iba uteká od zodpovednosti, keďže nie je schopný bojovať s nezamestnanosťou či napĺňať sľuby o istotách, ktoré rozdával pre parlamentnými voľbami 2012. "Hoci sa to mnohým nepáči, správa o stave Slovenska sú lepšie a lepšie. Dokázali sme Slovensko stabilizovať v čase krízy," hovorí Róbert Fico.

70 % percent mladých chce odísť

"Nemyslím si, že tie istoty budú také, ako boli sľubované na začiatku. to, že by sa mala výrazne zlepšiť situácia na Slovensku, hlavne bežných občanov," hovorí poslanec Igor Hraško (OĽaNO).

Jedným z najväčších problémov Slovenska je nezamestnanosť a zdá sa, že tento rok sa situácia výrazne nezlepší. Už dlhodobo je bez roboty obrovská armáda okolo 400-tisíc ľudí, a medzi nimi veľmi veľa mladých ľudí. Najnovšie prieskumy hovoria, že až 70 % mladých ľudí chce zo Slovenska odísť. Necítia totiž istoty. VIAC TU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy