Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
TOP 20. Toto sú povolania, ktoré majú budúcnosť
Zdielať na

TOP 20. Toto sú povolania, ktoré majú budúcnosť

BRATISLAVA / Ak vášmu potomkovi práve vyberáte strednú školu, určite by ste mali vedieť, o ktoré povolania bude v budúcnosti záujem. Teraz vám prezradíme, ktoré zamestnania budú o 10 rokov patriť medzi tie najlepšie platené. A budete určite prekvapení.

Stolár v TOP 20

Rebríček najlepšej 20. povolaní zostavil americký magazín Business Insider. Chalani zo stolárskej dielne si ešte poriadne neuvedomujú, že práve to, čo sa učia v škole, je v TOP americkej dvadsiatke povolaní pre najbližších 10 rokov.

"Ja som chcel byť murárom, no napokon som bol nútený ísť za stolára," hovorí študent Atila. V ročníku na strednej odbornej škole, ktorý otvorili po dlhšej dobe len tento rok, je ledva 15 chlapcov.

Firmy však takýchto ľudí potrebujú nielen v Spojených štátoch, ale aj na Slovensku. "Máme zákazníkov v regióne, kde sa mesačný plat pohybuje okolo 800 až 1000 eur," uviedol regionálny manažér personálnej agentúry Martin Miklanek.

Dopyt po učiteľoch aj sestrách

V stavebnom priemysle by sme nemali takisto núdzu o prácu, ale aj o peniaze, ak by sme sa zamestnali ako stavebný inžinier alebo vedúci stavby. Dopyt nielen v Spojených štátoch, ale aj na Slovensku, bude stále po učiteľoch základných škôl alebo zdravotných sestrách.

V našich podmienkach má však toto povolanie stále malú šancu byť aj adekvátne ohodnotené. "Chýbajú nám špecialisti lekári - najmä v oblasti stomatológie, ale aj ďalšie odvetvia medicíny," hovorí Miklanek.

V americkej TOP 20 sa ocitli aj manažérske pozície ako analytik počítačových systémov, softvérový vývojár, účtovník, audítor alebo vývojár mobilných aplikácii. Podobne vyzerá aj slovenská pracovná budúcnosť. "V čom sa líšime od Ameriky je právo, ekonómia...máme presýtený trh," uviedol hovorca RÚZ SR Martin Hošták.

Výnimkou sú ľudia na pozícii top manažér. Na Slovensku v súčastnosti potrebujeme odborníkov v strojárstve a elektrotechnickom priemysle. "Určite by som mladým ľuďom odporúčal porozhliadnuť sa po tom svojom regióne, akí sú najväčší zamestnávatelia a akí majú dopyt," hovorí Miklanek.

TOP 20 zamestnaní, ktoré majú budúcnosť

Zamestnanie Zamestnanie
Zdravotná sestraVedúci administratívnej budovy
Výkonný riaditeľSoftvérový vývojár
Vývojár mobilných aplikácií Marketingový špecialista a trhový analytik
Odborný lekár a chirurgVedúci stavby
Účtovník a audítorLicencovaná zdravotná praktikantka
Analytik riadeniaVodič kamiónu
Analytik počítačových systémov Ekonóm
Učiteľ na základnej školeObchodný zástupca vo veľkoobchode a vo výrobe
Tesár a stolárManažér zdravotníckych zariadení
PrávnikStavebný inžinier

Zdroj: Businnes Insider

Súvisiace články