Skoro jasno
22°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Za nechuť v prvý pracovný deň nemôžeme
Zdielať na

Za nechuť v prvý pracovný deň nemôžeme

BRATISLAVA / Už len raz sa vyspíme. A potom sa už veľmi nevyspíme. Mnohých totiž čaká práca a v nej nedočkavý šéf, no a deti treba už v stredu vystrojiť do školy.

Prvý deň nepracujeme na 100 percent

Pointa je v tom, že máme za sebou dostatočný počet voľných dní na to, aby sme si stihli pokaziť naučený povinný stereotyp. "Určite pre každého je problém akákoľvek zmena, pretože človek vníma zmenu ako záťaž a kladie odpor," tvrdí psychologička Monika Longauerová.

Zákerné je aj to, že nás v stredu čaká záťažový pondelňajší syndróm. "Prvý deň po akejkoľvek dovolenke nikdy nepracujeme na sto percent, s tým treba rátať, naozaj nenabrať si nejak extrémne vecí hneď prvý deň, ale rozložiť si to," myslí si Longauerová.

Aklimatizácia trvá tri dni

Ak máte pocit, že sa počas prvého pracovného či školopovinného dňa neviete rozhýbať a vrátiť sa do reality vedzte, že je to v poriadku, môže to trvať dokonca aj niekoľko dní.

"Klasická aklimatizačná doba je minimálne tri dni u niektorých aj viac," tvrdí psychologička. Aby vás prvý pracovný deň v roku nevyšťavil tak, že si budete potrebovať zobrať ďalšiu dovolenku, s niektorými návykmi by ste podľa odborníkov mohli začať už dnes. Týka sa to najmä našich ratolestí.

Tí, čo dochádzajú

"Prvý deň možno dokážu vstať, ale ten druhý a tretí bude horší, ktorý určite mnohí zaspia. A nielen deti, ale aj rodičia," hovorí psychologička. Reč je taktiež aj o samotných učiteľoch.

Ešte horšie to majú ale tí, ktorí za prácou denne dochádzajú. Musia vstávať oveľa skôr a nesmú si dovoliť zmeškať autobus či vlak.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy