Jasno
16°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Nielen štátni zamestnanci, aj farári si prilepšia...
Zdielať na

Nielen štátni zamestnanci, aj farári si prilepšia...

BRATISLAVA / Kňazi a biskupi sa radujú - od nového roka totiž budú mať vyššie platy. Nepôjde o závratnú sumu, ale predsa. Plus 16 eur poteší. No nie každý im tieto peniaze dopraje.

Dostanú viac, lebo je to v zákone

Na Slovensku poberá plat od štátu približne 3600 duchovných. Od nového roka dostanú o 16 eur eur. "Nesťažujeme sa , len hovoríme, ako to je. Aby si niekto nemyslel, že kňazi majú veľa peňazí," hovorí duchovný ThDr. Peter Soroka, PhD.

Mesačne si tak po novom zarobia od 267 do necelých 680 eur. "Keby moja manželka nepracovala, tak asi by to bol problém vyžiť, keď máme aj dieťa," dodáva Soroka.

"Zvýšenie platu duchovným nie je rozhodnutím Ministerstva kultúry, ale vyplýva zo zákona schváleného v roku 2005," potvrdil hovorca Ministerstva kultúry Slovenskej republiky Jozef Bednár.

Podľa tohto zákona sa platy duchovných musia zvýšiť vždy v rovnakej výške a v termíne, ako platy zamestnancov vo verejnej sfére. "Od 1. januára 2014 tak platy duchovných vzrastú o 16 eur," dodal Bednár.

Kňazi: Nie je to povolanie, ale poslanie

Každému kňazovi pritom patrí základný plat podľa danej stupnice. Príslušná cirkev môže dokonca zvýšiť plat duchovného až o 30 percent ako ocenenie vysokej kvality výkonu.

Podľa kňazov sa však ich práca nedá nazvať povolaním. "Nie je to povolanie v pravom zmysle slova. Je to poslanie. A toto poslanie zahŕňa to, že sme tu v podstate 24 hodín nepretržite pre našich veriacich," vraví duchovný Mgr. Marián Kovaľ. Duchovným patria aj hodnostné prídavky, ktorých výška závisí od funkcie, ktorú v rámci duchovenskej činnosti vykonávajú.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy