Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prejazdíš viac, dostaneš menšiu výplatu
Zdielať na

Prejazdíš viac, dostaneš menšiu výplatu

BRATISLAVA / Jeden z najvýznamnejších poskytovateľov autobusovej dopravy na Slovensku má problém. A to so svojimi vodičmi, ktorým už niekoľko mesiacov zamestnávateľ nepriznáva časť pohyblivej mzdy. Dôvodom je nafta. Vodiči autobusov, ktorí jazdia a majú vyššiu spotrebu ako od nich firma vyžaduje, údajne dostávajú menšie výplaty. Niektorí nespokojní šoféri hľadajú pomoc už aj u policajtov.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

O viac ako 100 eur menej

Profesionálni vodiči od septembra nemajú istotu v tom, akú vlastne výplatu prinesú domov svojim deťom a manželke. Ich zamestnávateľ totiž začal strážiť svoju najdrahšiu položku - naftu. Každý autobus, ktorý firma vlastní, má určenú spotrebu paliva, ktorú vodiči musia dodržať.

Ak prekročia spotrebu, za nadspotrebu zaplatia. Pre niektorých to znamená aj o viac ako 100 eur mesačne menej na svojej výplatnej páske. "Dvakrát mi strhli a tento posledný mesiac pridali 6 eur," tvrdí profesionálny vodič. "Tento mesiac som prišiel o 105 eur," dodáva druhý.

Nevedia jazdiť technicky správne

Zamestnávateľ nespokojných autobusárov tvrdí to, že ak niektorí vodiči prichádzajú po novom o peniaze, tak preto, že majú veľkú spotrebu nafty zrejme ich nesprávnym spôsobom jazdy. To, že na počítadlách nevidia priebeh čerpaných litrov je zámer, aby vždy natankovali plnú nádrž.

Priemerne majú mať, podľa riaditeľa podniku s vozovým parkom takmer 300 autobusov, vodiči spotrebu okolo 24 litrov nafty pri bežných autobusoch. Je presvedčený o tom, že takmer z 300 vodičov sú nespokojní s novým systémom kontroly spotreby práve tí, ktorí s autobusmi nejazdia technicky správne.

Protizákonný krok

"Musíme rozmýšľať nad tým, ako je možné, že na tej istej trase s tým istým vozidlom, jeden vodič vie jazdiť za 23 litrov a niekto o 4, o 5 litrov viac," informuje generálny riaditeľ spoločnosti Slovak Lines a.s. Peter Sádovský. Samotní autobusári však to, že im zamestnávateľ siaha na výplaty preto, že majú vyššiu spotrebu ako im určuje firma, vnímajú ako protizákonný krok. Jeden z chlapov podal vo veci bezdôvodného krátenia mzdy zamestnávateľom trestné oznámenie na políciu.

"Oslovili sme inšpektorát práce, vedenie spoločnosti, aby nám vydal všetky relevantné dokumenty, ktoré organizácia používa pri počtoch spotreby. A podali sme trestné oznámenie na zamestnávateľa z dôvodu, že nám podľa nás neoprávnene kráti mzdu," dodáva nespokojný vodič.

Asi 60 ďalších vodičov hľadá pomoc už u odborového zväzu. Predpokladajú, že sa k nim pridajú ďalší kolegovia, ktorí podľa nich vedia s autobusmi jazdiť technicky dobre ale aj úsporne.

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy