Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Boj proti holubom. Vystrašiť ich majú tieto sochy
Zdielať na

Boj proti holubom. Vystrašiť ich majú tieto sochy

KRAKOV / Určite sa už stalo nejednému z vás, že ste išli po chodníku a za letu vás nejaký holub obdaroval. Čo by ste ale robili, keby ste mali váš dom obklopený stovkami holubov a stovkami výkalov? Tento problém riešia momentálne v Poľsku.

Strechy zdobia umelí strašiaci

Problém s holubmi má aj Marek, ktorý vlastní obchod v centre Krakowa. Dennodenne mu znepríjemňujú život. "Pani, ktorá u nás upratuje to tu musí každé ráno čistiť. Ak by bol nejaký spôsob, radi by sme ho využili," hovorí Marek. 

A vyzerá to, že je. Problém s holubmi sa rozhodla riešiť aj krakovská samospráva a to naozaj netradičným spôsobom. Na strechu niekoľkých budov namontovali umelých strašiakov, a nie hocijakých.

Strechy najnovšie zdobia sovy a sokoly. "Bol to nápad jedného z našich pracovníkov, ktorí na rôznych blogoch zaoberajúcich sa touto témou našiel takéto riešenie," hovorí zástupkyňa riaditeľa Aneta Wojcik.

Holuby majú strach z dravcov

V praxi ide o to, že holuby majú z takýchto okrídlených dravcov strach a väčšinou sa im vyhýbajú. Prvý experiment vykonali pracovníci na budove, ktorá bola doslova zamorená holubmi. "V zime tu na rímsach sedelo niekoľko stoviek holubov, teraz je ich tu zopár kusov," hovorí pracovník úradu Slawomir Matys.

Odborníci sa ale zhodujú na jednom. Po tom, ako na tejto streche nainštalovali sochy sa tu objavuje podstatne menej holubov. Ide ale pravdepodobne iba o dočasné riešenie. "Vtáky a obzvlášť holuby sa veľmi ľahko prispôsobujú na také situácie. Ak to na nich nie je agresívne budú sa prispôsobovať. (...) Ešte sme nenamontovali ultrazvukový strašiak, tak uvidíme, či bude lepší alebo horší," myslí si Slawomir Matys.

Rôzne názory majú na takéto strašenie holubov aj miestni obyvatelia. Tí ich na jednej strane prikrmujú, no na druhej im vadia ich výkaly. "Vyzerá to veľmi pekne, ale neviem či to pomôže," hovorí obyvateľ Krakova.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články