Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Máte v aute myš alebo iného votrelca? Takto sa ich zbavíte
Zdielať na

Máte v aute myš alebo iného votrelca? Takto sa ich zbavíte

BRATISLAVA / Aj malá myš dokáže v aute narobiť neuveriteľnú spúšť. Stačí, ak si vyberie auto, v ktorom sa rozhodne stráviť dlhé zimné večery. Nočná mora mladej motoristky začala pred siedmimi dňami. Po šuchotaní sa zrazu v aute začali objavovať nepríjemné stopy.

Myš zanechala za sebou spúšť

Hnedý až čierny trus vo veľkosti zrniečok fenikla. Okamžite jej bolo jasné, že nepríjemným spoločníkom je malá myška.

Rozhodne to však nebola neškodná návšteva. Okrem trusu po sebe zanechávala hotovú spúšť. Okrem prehryzených pásov aj ohlodané penové výplne, či izolácie káblov. Nejde však o jediný takýto prípad.

Nie len myši, ale aj iné hlodavce v tomto čase teplé motory áut priam vyhľadávajú. "Už začína byť zima, hľadajú útočisko. Môžu si svoje zúbky trošku skracovať tým hlodaním," hovorí deratizér Atilla Kovács.

Veľa otvorov, do ktorých sa môžu dostať

Keď sa však nimi s chuťou pustia do interiéru auta, stravovanie takej myši vás môže v servise stáť aj niekoľko stoviek, či dokonca tisícok eur. Najhoršie na tom je, že pred hlodavcami auto ochránite len veľmi ťažko. "Stále je tam dosť otvorov na to, aby sa tam tie myši dostali," hovorí dopravný konzultant Maroš Palesch.

Keď sa už teda nedobrovoľne stanete hostiteľom nepríjemných zvieratiek, neostane Vám nič iné, ako nakúpiť pasce a rozmiestniť ich na miestach, kde by sa myši mohli pohybovať. Podľa odborníkov sú účinné aj elektronické plašiče. Zároveň však treba pripraviť aj návnadu, za ktorou hlodavce určite prídu. "Tam treba umiestniť vlašský orech. Na to myš neodolá," hovorí deratizér.

Čo treba robiť?
-Kúpiť pasce na hlodavce
-Najlepšie sú lepiace
-Použiť elektronické plašiče
-Pripraviť návnadu

Ak už zlyhali všetky možnosti, možno by ste ešte mali skúsiť hlasnú hudbu. No ak nepomôže ani to, zaobstarajte si poriadneho kocúra. 

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

noviny.sk, ISIFA

Súvisiace články