Skoro jasno
15°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Rozhovory o jedle. Školy budú vzdelávať už prváčikov
Zdielať na

Rozhovory o jedle. Školy budú vzdelávať už prváčikov

BRATISLAVA / Na slovenských školách sa bude hovoriť o jedle. O zdravom jedle. Výzvu poľnohospodárov a potravinárov prijalo už 36 škôl. Odmenou by mala byť tak, ako aj v bločkovej lotérii, finančná výhra.

Toto si všímajte na obaloch potravín

Základné školy tak budú učiť žiakov, čo si majú všímať na obale potravín, odkiaľ jedlo pochádza a či je zdravé. "Chceme osloviť spotrebiteľa od útleho veku," hovorí podpredseda SPPK Dušan Janíček.

To znamená, že už 6-ročný prváčik ako aj deviatak by mohol vedieť niečo o potravinách. "Z čoho je potravina zložená, ako sa vyrába, odkiaľ pochádza, aký má vplyv na celkové zdravie. Vlastne, ak ich to naučíme, tak taká bude ďalšia naša generácia," tvrdí Janíček.

Pozerajú najmä na cenu

Čo deti o jedle a obaloch na potraviny vedia? Oslovili sme tretiakov, piatakov aj ôsmakov. Ako postupujú pri výbere salámy v obchode? Zdá sa však, že deti z úst rodičov počúvajú len o cene. "No my pozeráme dátum spotreby a cenu," hovorí jedna zo žiačok.

"Táto súťaž má výbornú myšlienku i keď my tieto témy s deťmi preberáme a učíme počas celého roka v rámci prírodopisu a občianskej," hovorí Katarína Nehanská, zástupkyňa riaditeľky základne školy. Zapojiť sa ale do súťaže, ktorá štartuje už o týždeň teda, 14. októbra, sa môže ešte  každá škola. 

Stačí sa najprv zaregistrovať a každý deň počas jedného pracovného týždňa tvoriť či hovoriť s deťmi o jedle. "Je jedno či spravia video, fotky, nástenku, obrázky. Je to na nich. Vyžrebujeme 10 výhercov a každý z nich získa 330 eur," dodáva Janíček. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články