Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Ministerstvo dopravy chystá prieskum. Aj sa niečo zmení?
Zdielať na

Ministerstvo dopravy chystá prieskum. Aj sa niečo zmení?

BRATISLAVA / Šialené zápchy počas dopravných špičiek a potom niekoľko minútový boj o parkovacie miesto pred domom. To je bežná súčasť života každého motoristu vo veľkých mestách. Ministerstvo dopravy preto spúšťa dopravný prieskum, v ktorom sa môžete posťažovať aj na tieto každodenné problémy. Zmení sa niečo alebo ide len o ďalšiu štatistiku?

Prieskumy v Bratislavskom a Trnavskom kraji

Odpovede na otázky, aké sú dopravné potreby, zvyklosti a možnosti obyvateľov západného Slovenska a aké projekty a opatrenia pomôžu zlepšiť dopravu v tomto regióne, vyplynú z prieskumu mobility, ktorý sa v týchto dňoch začína medzi obyvateľmi Bratislavského a Trnavského kraja.

Robí ho ministerstvo dopravy prostredníctvom Štatistického úradu SR. Zaplatený bude z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. "Takéto zisťovania sa vo vyspelých európskych krajinách vykonávajú bežne aj na celoštátnej úrovni, na Slovensko pôjde o prvý oficiálny prieskum po niekoľkých desaťročiach. Prosíme preto oslovených obyvateľov, aby spolupracovali pri vypĺňaní dotazníkov, ktoré sú anonymné,"  uviedol hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Ministerstvo verí, že domácnosti vyplnia dotazníky

Veríme, že oslovené domácnosti vyplnia dotazníky pravdivo a úplne, keďže tým prispejú k tvorbe opatrení na zlepšenie systému hromadnej dopravy, zefektívneniu dopravného plánovania či k aktualizácii dopravného modelu," dodal. 

Ako dodal, podobné prieskumy by mali byť postupne realizované na celom Slovensku. Dopravno-sociologický prieskum, ktorého výsledky by mali byť známe v polovici budúceho roka, je súčasťou širšieho slovensko-rakúskeho projektu s názvom Brawisimo.

Prieskum aj na slovensko-rakúskom pohraničí

V rámci neho budú na bývalých hraničných prechodoch medzi oboma krajinami v októbri a decembri robené aj prieskumy cezhraničnej dopravy. Ich cieľom je zisťovať potenciál cezhraničnej dopravy pod vplyvom rôznych dopravno-inžinierskych opatrení.

"Nedostatočná znalosť mobility obyvateľstva spôsobuje problémy pri určovaní strategických zámerov v oblasti dopravy či pri zdôvodňovaní a preukazovaní prospešnosti rôznych infraštruktúrnych projektov, najmä ak chce Slovensko žiadať podporu z európskych fondov," dodal Kóňa.

Téme sa venuje reportérka Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články