Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
PRIESKUM. Do práce a späť sa presúvame 93 minút
Zdielať na

PRIESKUM. Do práce a späť sa presúvame 93 minút

BRATISLAVA / Keďže práce nie je dosť pre každého, sme pre ňu ochotní urobiť všeličo. Napríklad dochádzať nemalé vzdialenosti. Najnovšie odborníci spočítali, koľko nám to priemerne trvá. Budete prekvapení, ale nachádzame sa medzi krajinami, kde najdlhšie. A to aj napriek tomu, aké je Slovensko malé a zdá sa, že všetko je za rohom.

Mnohí Slováci zažívajú každý deň situáciu, že ráno sadnú do auta alebo na vlaky vezú sa do práce. Polhodinku, hodinku, niekedy aj dlhšie. "Tú pol hodinku až 45 minút mi trvá cesta do práce. To sa ešte dá, ale z práce idem hodinu každý deň...," hovorí reportérka Novín o 17:00 Klaudia Guzová.

Ak by sa v tomto čase namiesto cestovania venovala napríklad štúdiu jazykov, hovorila by za tých 5 rokov dochádzania z obce Rovinka, celkom slušne po fínsky.

Kolega Janko má akú takú výhodu, že do práce chodí vlakom. "Ja dochádzam zo Šale, trvá mi to 45 minút rýchlikom. Čiže hodinu a pol strávim na cestách. Ale snažím sa ten čas stráviť nejak rozumne, pozerám si námety alebo debatujem s kamarátmi," hovorí reportér Ján Baček.

Oficiálne prieskumy

O tom, koľko priemerne dochádzame vznikli aj oficiálne prieskumy. "Cesta do práce a naspäť domov nám zaberá až 93 minút. Najdlhší čas z dňa odhryznú presuny na pracovisko a domov Slovákom vo veku 35 až 49 rokov, až 108 minút. Naopak, mladí Slováci vo veku od 18 do 24 rokov strávia na ceste do práce či za štúdiom len niečo vyše hodiny," uviedla analytička banky Eva Sadovská.

Čas strávený presunom do práce a späť

Krajina Trvanie (min)KrajinaTrvanie (min)
Slovinsko52Grécko79
Španielsko60Francúzsko81
Portugalsko63Lotyšsko82
Bulharsko67Švédsko83
Estónsko68EU 2790
Luxembursko70Rumunsko92
Litva71Slovensko93
Fínsko71Veľká Británia 95
Taliansko74Belgicko95
Cyprus74Nemecko97
Maďarsko76Holandsko101
Malta76Rakúsko108
Dánsko76Írsko128
Česká republika77Poľsko146

Zdroj: Poštová banka

S cestovaním na tom nie sme dobre...

V rámci Európy na tom nie sme vôbec dobre. Napríklad v Slovinsku cestujú pracujúci do svojej kancelárie 52 minút. V Španielsku je to rovná hodina a ešte aj bratom Čechom to trvá o štvrťhodinku menej ako nám.

Naopak, závidieť by sme nemali Poliakom - tí precestujú denne až 143 minút. A dlhšie ako nám to trvá aj Rakúšanom a Írom. Dôvodom môže byť nie len to, že domy si staviame ďalej od centier miest, ale aj to, že hromadná doprava nie je maximálne efektívna a cesty sú plné zápch.

Téme sa venuje reportérka Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články