Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Boj za lepšie podmienky. Status umelec náš systém nepozná
Zdielať na

Boj za lepšie podmienky. Status umelec náš systém nepozná

SLOVENSKO / Umelci často platia dane a odvody do sociálnej a zdravotnej poisťovne dvakrát. A to najmä v prípade, že sú zamestnaní a zároveň pracujú aj na umeleckú zmluvu. Z platenia dvojitých odvodov však žiadne výhody nemajú. A nemajú ani kvalitnú zdravotnú starostlivosť, ani lacnejšie lieky. Chcú svoje postavenie riešiť.

Ministerstvo kultúry dokonca zvažuje nad zavedením statusu umelec. Herečka Diana Moórová síce nemá pravidelnú pracovnú dobu, no tak ako za každého zamestnanca za ňu platí odvody divadlo. "Som zamestnankyňou Slovenského národného divadla, to znamená, že sociálka a iné odvody a samozrejme aj daňové mi zoberú z môjho platu," hovorí Moórová.

Okrem toho však účinkuje v seriály, reklame, prepožičiava svoj hlas zahraničným herečkám. Pracuje na umeleckú zmluvu, vďaka čomu odvody aj dane platí dvakrát. "Čo zarobím v TV, rozhlase a dabingu z toho mi tiež berú odvody a tiež platím dane," hovorí známa slovenská herečka.

Status umelca

Umelci sú v súčastnosti zaradení v daňových aj iných zákonoch medzi SZČO, živnostníkov a podnikateľov. To by sa však malo zmeniť. "Našim cieľom je rozpracovať alebo dostať do praxe status umelca," uviedol zástupca SKKD (Slovenská koalícia pre kultúrnu diverzitu) Jozef Švoňavský.

Malo by to uľahčiť život spisovateľom, hudobníkom, spevákom, hercom či maliarom a ďalším umelcom so slobodným povolaním. Ich  práca je podstatne iná, ako práca živnostníka. "Umelci samozrejme majú nepravidelný pracovný čas, majú nepravidelný príjem. Tovar na splátku, keď si chcú kúpiť, tak im to nie je umožnené práve preto, že nemajú nejaký status...," dodáva Švoňavský.

Aby mal status umelca, musí splniť podmienky

Na to, aby sa tvorca mohol zaradiť do kolonky umelec, bude musieť splniť tri pravidlá. "Mať príjem z umeleckej činnosti, vzdelanie umeleckého smeru a tretie pravidlo členstvo v profesijnej organizácii," tvrdí Švoňavský. Ministerstvo kultúry prisľúbilo, že sa týmto návrhom bude zaoberať. "Kvôli ambícii zlepšiť postavenie umelcov analyzujeme ich daňové a odvodové zaťaženie," uviedol Jozef Bednár, hovorca ministerstva kultúry.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy