Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Zničenej Krásnej Hôrke majú pomôcť benefičné akcie
Zdielať na

Zničenej Krásnej Hôrke majú pomôcť benefičné akcie

Viaceré organizácie pripravujú sériu podujatí v Banskej Bystrici, Krásnohorskom Podhradí a Bratislave, ktorých ambíciou je opätovne upriamiť pozornosť na Krásnu Hôrku. Hrad pred nedávnom zničil veľký požiar.

Non-Stop Production, Nadácia Linaje a Občianske združenie Tri ruže pripravujú sériu podujatí, ktorých ambíciou je opätovne upriamiť pozornosť na Krásnu Hôrku.

Cieľom je aj vzbudiť záujem

"Štyri benefičné akcie síce nezaistia všetky chýbajúce finančné prostriedky na obnovu, avšak ich cieľom je prispieť zo vstupného a z aukcie umeleckých diel a zároveň vyzvať občiansku verejnosť a zástupcov komerčnej sféry o pomoc,"objasnil ambíciu podujatí predseda správnej rady Nadácie Linaje Štefan Pogány.

Dodal, že Krásna Hôrka si zaslúži propagáciu, pretože obec trpí práve katastrofou, ktorá postihla hrad a povinnosťou je, aby sa vytvorili čo najlepšie podmienky, aby sme sa mohli kochať v kráse Krásnej Hôrky.

Slovensko pre Krásnu Hôrku

Tak vznikol projekt s názvom Slovensko pre Krásnu Hôrku. To zastrešuje štyri benefičné podujatia pozostávajúce z koncertov v Banskej Bystrici, pod hradom Krásna Hôrka a z dvoch podujatí v Bratislave. Akcie majú "symbolicky spojiť celé Slovensko s cieľom zobudiť a mobilizovať verejnosť," argumentuje Pogány. Účinkuje v nich pestrá škála interpretov, hudobníkov, hercov, umelcov, spoločenských aktérov nielen zo Slovenska a bez nároku na honorár.

Monika Kozelová z Non-Stop Production poznamenala, že pre ňu satisfakciou bolo, keď sa bez nároku na honorár prihlásilo množstvo zvučných mien ako Marián Greksa, Tublatanka, Ivan Tásler s I.M.T. Smile ďalší, a to nielen zo Slovenska. Poznamenala však, že očakávala, že "tak, ako do toho išli interpreti, výtvarníci, či umelci a štáb, tak do toho pôjdu aj firmy, občania, ktorí na to majú, ale nie je tomu tak".

Skonštatovala, že to bude celé na občanoch, ktorí si zaplatia vstupné. Podľa jej slov až na pár výnimiek si nepamätá firmu, ktorá by si spomenula. "Všetci vieme, že peniaze z poistky nepostačia, a tie peniaze treba niekde zohnať," poznamenala Kozelová s dodatkom, že názory nech to zaplatia tí, čo to zapálili nie sú reálne.

Projekt odštartuje Banská Bystrica

Sériu benefičných akcií otvorí banskobystrický Manifest Banská Bystrica pre krásnu Hôrku 26. mája v športovej hale na Štiavničkách. Prvého júna na Medzinárodný deň detí odštartuje druhé podujatie, trojdňový slovensko-maďarský benefičný festival pod hradbami hradu Krásna Hôrka. Benefičné akcie budú pokračovať v druhej polovici júna v Bratislave koncertom operných a operetných umelcov. Projekt uzavrie aukcia výtvarných diel známych slovenských umelcov na konci júna. Výťažok z ako aj z verejnej zbierky nadácie bude poukázaný v súlade s účelom verejnej zbierky pre obec Krásna Hôrka.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy