Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Krásna Hôrka: Zistili sa nové skutočnosti, ktoré môžu ovplyvniť poistku
Zdielať na

Krásna Hôrka: Zistili sa nové skutočnosti, ktoré môžu ovplyvniť poistku

Obhliadkami hradu Krásna Hôrka a prešetrovaním udalosti sa zistili nové skutočnosti, ktoré by mohli mať vplyv na výšku vyplatenia poistného. Informovala o tom poisťovňa Generali na svojej tlačovke.

Snaha o rýchlu opravu

"Je snaha o čo najrýchlejšiu opravu a čo najrýchlejšie sprevádzkovanie hradu,“ pripomenul člen predstavenstva poisťovne Generali Slovensko Jozef Tanzer. Vrchný riaditeľ Úseku poistných udalostí Martin Fučík skonštatoval, že škoda je zatiaľ vyčíslená na sedem miliónov eur na nehnuteľnom a milión eur na hnuteľnom majetku.

"Či bude škoda väčšia, uvidíme, kryjeme obnovu hradu, a ak bude nevyhnuté vykonať určité práce, tak nemáme problém s tým, že by tá suma bola vyššia, ale len do výšky poistného limitu,“ zhodnotil Fučík. V súvislosti s právom na náhradu plnenia poznamenal, že zatiaľ prebieha šetrenie políciou, a tak ako v iných prípadoch, ak poisťovňa vyplatí plnenie, bude mať nárok na náhradu plnenia. Ale bude sa zvažovať, či takýto postup uplatnia vzhľadom na podozrivé osoby a vzhľadom na ich sociálny status.

Viacero vplyvov na vyplatenie poistného

Ako vysvetlil Fučík, prvým momentom, ktorý by mohol mať vplyv na poistné plnenie sú poškodené hradné múry, ktoré sú "po zhorení striech tepelne degradované a bude ich pravdepodobne nutné asanovať na niektorých miestach až do jedného metra pod súčasnú úroveň.“ Doplnil, že ešte nie je isté, či na obnovu bude použitý nový alebo pôvodný materiál. O tom by mali rozhodnúť pamiatkari.

Problémom je aj opadávanie omietok na miestach, ktoré boli zasiahnuté požiarom. Taktiež je nutný posudok statikov, aby zhodnotili únosnosť hradných múrov. Tieto skutočnosti, argumentoval Fučík, môžu mať vplyv na náklady na obnovu.

Druhým faktorom, ktorý môže ovplyvniť vyplatenie poistného, bolo kosenie v okolí hradu a odstraňovanie náletových drevín a stromov z roku 2007. "Zarastený kopec na ktorom hrad stojí, tie krovy, ktoré mali niektoré výšku až tri metre, momentálne preverujeme, aký mohli mať vplyv na škody,“ pripomenul Fučík.

Protipožiarny náter

Ďalšou preverovanou skutočnosťou je protipožiarny náter šindľovej strechy. Ako uviedol Fučík, "podľa podkladov bola v roku 2000 vykonaná chemická a protipožiarna ochrana formou nástreku na časti šindľovej strechy.“ Poisťovňa podľa jeho slov teraz skúma aká látka bola použitá, na akej veľkej časti strechy, a či to malo vplyv na rozsah škody.

Zhorený hrad Krásna Hôrka sa stal príťažlivou turistickou atrakciou. Na spúšť po požiari sa chodia pozerať stovky zvedavcov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy