Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zhorená Krásna Hôrka. Našli iba jedno srdce z troch
Zdielať na

Zhorená Krásna Hôrka. Našli iba jedno srdce z troch

Na vyhorenom hrade Krásna Hôrka sa už začína rekonštrukcia. Pripravuje sa provizórne zakrytie strechy a hrad obsadili aj archeológovia. Tí sa snažia zo sutín hradu zachrániť aj posledné roztavené časti historických zbierok.

Zatiaľ sa im podarilo nájsť mince, či časti zatiaľ neidentifikovaných exponátov. "Detektormi kovov majú preskúmať sutiny hradu," informovala riaditeľka múzea Betliar Eva Lázárová.

Detektory veľmi nepomáhajú

Na detektory kovov sa však archeológovia nemohli spoliehať, keďže v zhorenisku nachádzali aj novodobé predmety a časti roztavených vitrín. "Všade to proste pípa, ozývajú sa nám tu zvyšky klincov a rôznych predmetov," vysvetlil jeden z archeológov.

Neostáva im teda nič iné ako s drobnými špachtľami prehľadávať každý kúsok zhoreniska.

Našli jedno, namiesto troch

Už sa podarilo nájsť roztavené časti exponátov, tie poputujú na identifikáciu k reštaurátorom.

Z troch zvonov, ktoré stáročia hrad zdobili sa našlo už iba torzo a srdce jedného z nich. Kým archeológovia svoj výskum neukončia, neuzavrie sa ani revízia zbierok, keďže pamiatkári stále veria v nájdenie vzácnych požiarom zničených predmetov. "Snáď sa nájdu ešte nejaké keď nie plnohodnotné predmety, tak aspoň nejaké torzá," povedala Eva Lázarová.

Podpora aj od hlavy štátu

Vyhorený hrad si dnes prišiel pozrieť aj prezident Ivan Gašparovič, ten prisľúbil finančnú pomoc a ocenil aj prácu na obnove hradu. "Iniciatíva, odvaha a chuť tu je a ja ju budem podporovať?" vyhlásil prezident.

Archeológovia budú prehľadávať sutiny hradu počas celého týždňa, okrem
iného hľadajú aj vzácny historický meč, ktorý mal v zhorenisku ostať.

Vďaka obrovskému záujmu obyvateľov Slovenské národné múzeum zriadilo špeciálny účet, kam je možné prispieť.

Číslo účtu je 7000443743/8180. Prispieť na zbierku sa dá do 13. marca budúceho roka. No verejnú zbierku vyhlasuje aj Nadácia TV JOJ. Prispieť môžete zaslaním SMS na číslo 855 v hodnote 2 eur u všetkých mobilných operátorov, alebo ľubovoľnou sumou na účet 22221111/5200!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy