Oblačno
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Z hradu Krásna Hôrka už sťahujú exponáty
Zdielať na

Z hradu Krásna Hôrka už sťahujú exponáty

Takmer 50 pracovníkov z viacerých slovenských múzeí pomáha baliť zachránené historické exponátyz hradu Krásna Hôrka. Tie sa momentálne uskladňujú aj v kultúrnom dome a v priebehu budúceho týždňa ich kamiónmi prevezú do Košíc.

90 % exponátov sa zachránilo

Sobotňajší požiar hradu Krásna Hôrka, pri ktorom zhoreli všetky strechy a strešné konštrukcie ako aj gotický palác, označil minister kultúry Daniel Krajcer za národnú tragédiu. Doložil, že väčšina areálu ostala zachovaná, no škody sú aj tak nesmierne.

Na otázku, či bol kopec očistený od náletových drevín a či boli na hrade dostatočné protipožiarne bezpečnostné opatrenia Krajcer odvetil, že to bude predmetom požiarnej expertízy.

Hrad by mali zastrešiť

V tejto chvíli na hrade inventarizujú, balia a expedujú zachránené zbierky do múzea v Betliari, do Slovenského technického múzea a Východoslovenského múzea v Košiciach.

„Dnes bol na hrade už aj statik, ktorý v spolupráci s projektantmi pripraví návrh provizórneho zastrešenia celého hradu, aby sme neriskovali, že následne dôjde k ďalším škodám vplyvom zlého počasia," povedal Krajcer.

Škody nie sú vyčíslené

Doložil, že súbežne budú pracovať aj na projekčnej príprave trvalého zastrešenia. Na hrade bol aj zástupca poisťovne a v priebehu niekoľkých dní bude stanovená aj škoda, resp. suma, ktorú možno od poisťovne získať.

Krásna_Hôrka_hrad_požiar_z diaľky_hasiči

SITA

Súvisiace články