Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Požiar hradu Krásna Hôrka. Polícia má podozrivých!
Zdielať na

Požiar hradu Krásna Hôrka. Polícia má podozrivých!

Hrad Krásna Hôrka zachvátil požiar. Na hrade Krásna Hôrka už zhorela celá strecha, ide o obrovský požiar. Horiace strešné trámy sa prepadli do interiéru. Hasiči už majú požiar pod kontrolou.

V súčasnosti na mieste zasahuje približne 54 hasičov, pätnásť hasičských vozidiel a dva vrtuľníky z Letky Ministerstva vnútra SR a z Ozbrojených síl SR. Okrem príslušníkov HaZZ z hasičských staníc v Rožňave, Košiciach, Moldave nad Bodvou povolali aj hasiči zo ZHÚ Steel Košice a Záchranná brigáda HaZZ v Humennom.

Na výpomoc neskôr privolali aj dobrovoľných hasičov a príslušníkov HaZZ z Prešova. Hasičom nahlásili požiar približne o 13:45, oficiálna príčina vzniku požiaru zatiaľ nie je známa. Na miesto udalosti sa presúva aj prezident HaZZ Pavol Mikulášek a riaditeľ odboru operatívneho riadenia a odborných služieb prezídia HaZZ Jozef Voľanský.

Zasahuje aj armáda

Hovorca Ministerstva obrany SR Ivan Rudolf informoval, že okrem vrtuľníka MI-17 s bambi vakom sú v prípade potreby v pohotovosti aj ďalšie dva vojenské vrtuľníky. "Zo správ, ktoré mám, to považujem za veľkú tragédiu. Okamžite som vydala pokyn, aby ozbrojené sily boli civilným zložkám maximálne nápomocné pri hasení tohto rozsiahleho požiaru. Toto sú práve situácie, kedy sa ukazuje opodstatnenosť ozbrojených síl,“ uviedla na margo rozsiahleho požiaru národnej kultúrnej pamiatky premiérka Iveta Radičová, ktorá je poverená riadením ministerstva obrany.

Okrem vrtuľníka vzdušných síl je na mieste aj vojenská vysokokapacitná cisterna z neďalekého útvaru Radiačnej, chemickej a biologickej ochrany v Rožňave. Táto cisterna vozí vodu hasičom na ťažko prístupný hradný kopec, ktorý je v plameňoch.

Dostupné informácie hovoria o tom, že by malo ísť o vypaľovanie trávy, za ktorým sú podľa očitého svedka, strážnika na hrade, deti. Celá strecha hradu spadla. V čase požiaru našťastie nikto nebol vo vnútri. Na mieste sa nachádza najmenej sedem hasičských áut. Ani vedenie hradu nevie, v akom stave je expozícia. Ľuďom z obce Krásnohorské Podhradie je do plaču. Obyvatelia stoja pri ceste, plačú a neveriacky sa pozerajú smerom na hrad.

Exponáty nie sú poškodené

Polícia už má okruh podozrivých, ktorí môžu stáť za požiarom hradu Krásna Hôrka. "Chcem sa poďakovať hasičom za mimoriadne nasadenie, vďaka ktorému sa podarilo minimalizovať škody. Cestou sem som videl fotografie zverejnené na internete a mal som veľkú obavu, že celý hrad zhorí. Našťastie drvivá väčšina exponátov je nepoškodená," vyhlásil dnes na mieste nešťastia minister vnútra Daniel Lipšic.

Krízový štáb by mal v nedeľu ráno zabezpečiť provizórne prekrytie zhorenej strechy, aby prípadný dážď nespôsobil ďalšie škody. Pomôcť by mala záchranná brigáda z Humenného a Ozbrojené sily.

Hrad zo 14. storočia

Ako uvádza internetová stránka Slovenského národného múzea, gotický palác na hrade Krásna Hôrka zrekonštruovali len nedávno. Po osemmesačnej renovácii ho otvorili koncom apríla 2011. Rekonštrukcia výrazne zmenila tvár jednej z najstarších častí hradu. Nová masívna drevená podlaha z červeného smreka po dlhých rokoch opätovne umožnila všetkým návštevníkom vychutnať si výhľad z okien gotického paláca.

Historické priestory skrášlilo i nové kované zábradlie s dubovou rúčkou a opravené točité schodisko. Výraznou zmenou bol nový systém na mieru zhotovených expozičných vitrín. Počas rekonštrukcie zatemnili prízemnú časť paláca pre vytvorenie ponurej atmosféry.

Krásna Hôrka je zachovalý hrad zo 14. storočia, ktorý sa nachádza nad obcou Krásnohorské Podhradie neďaleko Rožňavy. Vlastnili ho tri významné rody: Mariássyovci, Bebekovci a Andrássyovci. Patril k najkrajším hradom na Slovensku.

Špecializovaná stála hradná expozícia prezentuje fortifikačné staviteľstvo od 13. do 18. storočia, základné informácie o hrade a jeho majiteľoch. Expozícia je rozmiestnená v troch častiach hradu. Okrem zbierky historických cenných zbraní tu bola aj expozícia pôvodného zariadenia zo 17. storočia a vzácna zbierka historického nábytku a obrazov, ako aj hudobný salón so vzácnou zbierkou hudobných nástrojov.

 

Zisťujeme podrobnosti, správu budeme aktualizovať!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy