Jasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Krásna Hôrka sa stavia na nohy. Treba však desať miliónov...
Zdielať na

Krásna Hôrka sa stavia na nohy. Treba však desať miliónov...

Od požiaru hradu Krásna Hôrka uplynulo už 10 dní. Za ten čas na odstraňovaní následkov pracovali stovky pracovníkov i dobrovoľníkov. Bežní obyvatelia prispievajú na zbierky pre obnovu hradu. Sťahovanie vzácnych zbierok je už ukončené, nastal čas začať s prácami na oprave. Bude to stáť veľa peňazí, predbežný odhad sa blíži k desiatke miliónov eur.

Nech je Krásna Hôrka zase krásna

Presne pred týždňom sa začalo so sťahovaním vzácnych exponátov z hradu. Teraz by mali byť v poriadku v múzeu v Betliari a časť aj v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach. Úspechom je zatiaľ aj vyčistené nádvorie a započatý archeologický výskum. Na mieste zisťuje odborník, ako to je so statikou hradu.

Nuž a keďže košický krajský pamiatkový úrad vydal rozhodnutie, môže sa začať s obnovou našej Krásnej Hôrky. Strecha najkrajšieho stredovekého hradu zo 14. storočia ľahla popolom. Akú bude mať podobu nová, zatiaľ rozhodnuté nie je. Hrad však musí byť prekrytý do 60 dní. Zároveň sa má robiť projekt strechy.

Škody zatiaľ za 8 miliónov eur

Ukončené zatiaľ nie je ani vyšetrovanie príčin požiaru. Ministerstvo však má hrad ako aj ďalšie slovenské kultúrne pamiatky poistené vo viacerých poisťovniach. Spôsobené škody má vyčísliť aj expert zaslaný na miesto požiaru. "Predbežne je stanovená výšku škody na spolu asi 8 miliónov eur," komentuje prvotný odhad Jozef Tanzer z hlavnej spolupoisťovne hradu Generali Slovensko. Škoda však bude definitívne stanovená neskôr.

Prispieť môžete aj vy!

Na účet ministerstva však už boli poisťovňami zaslané dva milióny eur. Pripravené sú aj ďalšie financie z ministerstva, ktoré by sa následne mali nahradiť z poistenia. Vďaka obrovskému záujmu obyvateľov však Slovenské národné múzeum zriadilo špeciálny účet, kam je možné finančne prispieť.

Číslo účtu je 7000443743/8180. Prispieť na zbierku sa dá do 13. marca budúceho roka. No verejnú zbierku vyhlasuje aj Nadácia TV JOJ. Prispieť môžete zaslaním SMS na číslo 855 v hodnote 2 eur u všetkých mobilných operátorov, alebo ľubovoľnou sumou na účet 22221111/5200!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy