Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hrad Krásna Hôrka sa opäť rozhorel. Vďaka tlejúcim trámom
Zdielať na

Hrad Krásna Hôrka sa opäť rozhorel. Vďaka tlejúcim trámom

V sobotu v popoludňajších hodinách začal horieť hrad Krásna Hôrka. Polícia už má podozrivých, ktorí požiar založili. Nešlo o úmyselné poškodenie historickej pamiatky, mladíci si údajne zapaľovali cigaretu. V nedeľu sa hrad opäť rozhorel!

Nedeľa. Uhlíky ohrozovali aj obec

Začali horieť trámy v kaplnke, čo všetko však zhorelo sa uvidí až ráno. Po dnešku zostalo zachovaných len 35 percent častí z expozície. Niektoré sú natoľko zničené, že sa prepadáva celá konštrukcia a v najbližších dňoch bude musieť prísť technik. Hasiči v tejto časti nemôžu zasiahnuť, nakoľko nemajú kam stúpiť. Všetko totiž zhorelo.

Žeravé uhlíky lietali aj na obec, obyvatelia sa boja o svoje domovy. Fúkal veľmi silný vietor, hasičom to znepríjemňovalo prácu. Taktiež bojovali aj s ťažko prístupným terénom.

Požiar pod kontrolou

"Silný vietor spôsobil, že zvyšky drevených trámov, ktoré boli zabudované v obvodových múroch hradu a tleli, sa znova rozhoreli,“ potvrdil večer informáciu dôstojník operačného strediska rožňavských hasičov Attila Dudáš. Na mieste bolo 15 hasičov z Rožňavy a Košíc, 15 dobrovoľných hasičov zo Štítnika a dobrovoľníkov z Krásnohorského Podhradia. Do zásahu sa zapojili aj hasiči z Moldavy nad Bodvou. Opätovný požiar už dostali pod kontrolu.

Za požiarom hradu Krásna Hôrka sú zrejme dvaja chlapci vo veku 11 a 12 rokov, ktorí sa pokúšali zapáliť si cigaretu. Neopatrným zaobchádzaním však zapálili trávu na hradnom kopci, od ktorej sa vznietila aj národná kultúrna pamiatka.

Miesto činu skúmajú experti

"Vyšetrovateľ už v tomto prípade začal trestné stíhanie pre zločin všeobecného ohrozenia. Miesto činu stále skúmajú experti z Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru v Košiciach," informovala policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Požiar trávy na hradnom kopci v Krásnohorskom Podhradí spozorovala policajná hliadka v sobotu okolo 13:30. Oheň napáchal na hrade rozsiahle škody.

Sobota. Zásah na 6 hodín

Na mieste zasahovalo 47 policajtov z jednotlivých policajných zložiek a dva služobné psy. Zasahoval aj vrtuľník letky Ministerstva vnútra, 84 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru s dobrovoľníkmi.

Jeden príslušník hasičského zboru utrpel ľahké zranenie, ktoré si nevyžadovalo ošetrenie. Požiar lokalizovali o 15:30, zásah policajtov trval do 21:00. Polícia naďalej situáciu monitoruje a objekt stráži, v obci sú posilnené policajné hliadky.

Patril k najkrajším na Slovensku

Krásna Hôrka je zachovalý hrad zo 14. storočia, ktorý sa nachádza nad obcou Krásnohorské Podhradie neďaleko Rožňavy. Vlastnili ho tri významné rody: Mariássyovci, Bebekovci a Andrássyovci. Patril k najkrajším hradom na Slovensku.

Takto to vyzeralo v nedeľu podvečer. O opätovnom zahorení povedala viac reportérka Martina Molčanová.

Jozef Kučerka

Súvisiace články

Najčítanejšie správy