Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Zhorená atrakcia. Turistov láka zdevastovaná Krásna Hôrka
Zdielať na

Zhorená atrakcia. Turistov láka zdevastovaná Krásna Hôrka

V utorok 10. apríla uplynul presne mesiac od rozsiahleho požiaru na hrade Krásna Hôrka. Ten zničil typickú vežovitú strechu ale aj časť exponátov. Napriek tomu sa ale z hradu stala turistická atrakcia! Na spúšť po požiari sa chodia pozerať stovky turistov.

Aj mesiac po tragédii sú práce na hrade v plnom prúde. Provizórne prekrytie strechy je už dokončené, ale pracovníci z hradu vynášajú zhorené časti. V najbližších dňoch by malo prebehnúť rokovanie o prácach na novej streche, po ktorých by sa Krásna Hôrka stala opäť krásnou.

Na hrad sa chodia pozerať nielen slovenskí turisti, ale aj turisti zo zahraničia. Krásna Hôrka sa tak po vyhorení stala navštevovanou atrakciou.

Rozsiahly požiar

Za požiarom hradu Krásna Hôrka sú zrejme dvaja chlapci vo veku 11 a 12 rokov, ktorí si chceli zapáliť cigaretu. Neopatrným zaobchádzaním však zapálili trávu na hradnom kopci, od ktorej sa vznietil aj hrad.

Vyšetrovateľ už v tomto Požiar trávy na hradnom kopci v Krásnohorskom Podhradí spozorovala policajná hliadka v sobotu 10. marca okolo 13:30. Oheň napáchal na hrade rozsiahle škody. Rozsiahly požiar zničil nielen drevenú strechu, ale aj najstaršiu gotickú časť hradu.

Televízia JOJ vyhlásil zbierku

Verejnú zbierku vyhlásila aj Nadácia TV JOJ. Prispieť môžete zaslaním prázdnej SMS na číslo 855. Cena SMS je dve eurá. Zriadený je aj bankový účet 22221111/5200, na ten môžete prispieť ľubovoľnou sumou.

Jozef Kučerka

Súvisiace články