Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Lietajúci profesori. Čaplovič ich chce z oblohy zostreliť
Zdielať na

Lietajúci profesori. Čaplovič ich chce z oblohy zostreliť

Dokázali by ste pracovať 69 hodín týždenne? Ak ste včela, možno áno, ale človek...? Denne je to takmer 10 hodín vrátane víkendov. A niektorí profesori vysokých škôl to veru stíhajú. Minister Čaplovič ich volá lietajúci profesori. Pripravovanou novelou by ich chcel z oblohy zostreliť.

Profesor Smieško má jeden plný pracovný úväzok. Na univerzite pracuje približne 38 hodín týždenne. Okrem troch hodín prednášok a piatich hodín skúšaní robí vrámci úväzku aj ďalšie veci. "Publikačná činnosť,  úspešnosť v grantových agentúrach, možnosť garantovania štúdijných programov," hovorí profesor Viktor Smieško z STU.

Na viacerých školách naraz

Na Slovensku existujú však aj takí profesori, ktorí majú takýchto plných úväzkov viacero. Dokážu byť na viacerých vysokých školách naraz. V registri zamestnancov vysokých škôl sme takýchto supermanov našli niekoľko. Tí s troma úväzkami by mali pracovať takmer 23 hodín denne. 

Profesor Smieško si to vysvetľuje nasledovne. "Publikácie reálne existovali, ale ten učiteľ, ktorý pôsobil na viacerých vysokých školách ich nahlásil na viacerých vysokých školách," dodáva profesor Smieško. Na každej škole teda vykazoval tú istú prácu, za ktorú dostával všade peniaze.

Tomu by mala zabrániť novela ministra Čaploviča, ktorá stanovuje profesorom 69 hodinový týždenný strop."Keď odpracuje profesor vo svojom zamestnaneckom pomere 40 hodín maximálne, môže si ešte ďalších 29 hodín rozdeliť medzi ďalšími školami," uviedla Marcela Gelvická, hovorkyňa pracovného portálu.

69 hodín týždenne je poriadna fuška

69 hodín týždenne je však takisto riadna fuška. Ide o 14-hodinovú dennú prácu. "Spisovatelia a umelci dokážu niekedy pracovať aj 20 hodín denne, ale je to otázka pár dní, kedy nastane vyčerpanie tých tvorivých schopností," myslí si psychologička Monika Longauerová.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy