Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Erazmus. Takto sa dá užívať študentský život vo svete
Zdielať na

Erazmus. Takto sa dá užívať študentský život vo svete

BRATISLAVA / Viac ako štyri milióny ľudí môže v nasledujúcich siedmich rokoch vycestovať za peniaze Európskej únie a zapojiť sa do vzdelávacieho programu Erasmus. Pri 35 % nezamestnanosti mladých na Slovensku je to dobrá príležitosť, ako získať lepšiu štartovaciu pozíciu do života. Najmä nezamestnanosť mladých je totiž jeden z najväčších strašiakov Únie.

Mladým Slovákom chýba práca

"Slovensko patrí, bohužiaľ, medzi krajiny v prvej štvorke, päťke, pokiaľ ide o nezamestnanosť mladých ľudí," hovorí riaditeľ zastúpenia Európskeho parlamentu na Slovensku Robert Hajšel. 

Jednou z možností, ako získať komparatívnu výhodu, je využiť nejaký program Európskej únie, napríklad Erazmus. Na Erazmus PLUS má ísť v nasledujúcich siedmich rokoch 16 miliárd eur, čo je viac ako bolo.

Na program sa tak dostane dvojnásobne viac ľudí, aj mladých Slovákov. Záujem je vysoký. "Zo Slovenska to bolo 2200 študentov a 1200 študentov, ktorí prišli na Slovensko vrámci Erazmu. Len za posledný školský rok," hovorí europoslankyňa za SMER-SD Katarína Neveďalová.

Šancu majú nielen vysokoškoláci

Študentom prekážal fakt, že v niektorých krajinách im poskytnuté peniaze nestačili na živobytie a pobyt si z časti tak museli hradiť sami. Aj toto sa má zmeniť. "Suma sa bude zvyšovať. Podľa toho, do ktorej krajiny idete," dodáva Neveďalová.

Dozvedieť sa o Erasme PUS je pomerne jednoduché cez vlastné fakulty a samozrejme cez internet. Program nebude už pritom myslieť len na vysokoškolákov, ale napríklad aj pre učňov.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy