Zatiahnuté
16°
Bratislava
Júlia, Juliana
22.5.2024
Plynulá doprava v meste? Čoskoro možno realita
Zdielať na

Plynulá doprava v meste? Čoskoro možno realita

BRATISLAVA / Pravidelné dopravné zápchy, nervózni vodiči a vyššie riziko nehôd - takúto daň platí každý, kto žije vo veľkom meste. Existujú však metódy, ako doprave uľaviť. Pozrite sa...

Napríklad v našom hlavnom meste sa už testovalo používanie špeciálneho autobusového pruhu, v ktorom by mohli jazdiť aj osobné vozidlá, ak v nich sedia viac ako traja ľudia. A uvažuje sa aj nad ďalšími novinkami. Otázne je, či sa osvedčia a uchytia.

Viac ľudí v aute, mohli by ste ísť v špeciálnom pruhu

Všetci do jedného, jedno pre všetkých. Tak by mohlo znieť legendárne mušketierske heslo zmenené v prospech plynulej dopravy. Viac ľudí v jednom aute by si užívalo výhody.

"Ak cestujú traja štyria, tak aby aj takéto auto mohlo používať pruh určený pre verejnú dopravu," uviedol hovorca mesta Bratislavy Ľubomír Andrássy. 

Erárne autá

Na stole je aj nápad aj s erárnymi autami, ktoré by zdieľali viacerí pasažieri bez toho, aby ich vlastnili. "Mesto má ponuku od zahraničného partnera, aby sme išli do ďalšieho z možných projektov, ktoré podporia odbúravanie množstva osobných áut z ciest, prispejú možno aj k zníženiu zápch a to je zdieľanie áut," dodáva Andrássy. 

Počet áut v meste by klesol a to naše mestá potrebujú. "Žiaľbohu tá cestná sieť, ktorá je v hlavnom meste, už tomu náporu nestíha. Cesty /boli vystavané za čias socializmu, kedy tá motorizácia bola možno 1/5," hovorá dopravný analytik Maroš Palesch.

Odbočiť doprava na červenú

Jedným zo spôsobov ako zabrániť stojacej doprave je napríklad možnosť odbočiť doprava na červenú. Takto fungujú viaceré americké štáty. "Viem, že toto majú Poliaci, ale pri našej nehodovosti a drvivej väčšine vodičov, ktorí nečítajú dopravné značky by toto asi bolo riziko," dodáva Palesch.

V súčasnosti je odbočovanie na červenú možné, ak je semafór vybavený dodatkovými zelenými šípkami.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články