Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Fanúšikovské ozdoby áut sú nebezpečné!
Zdielať na

Fanúšikovské ozdoby áut sú nebezpečné!

BRATISLAVA / Slovenské vlajky dnes vidno v uliciach častejšie ako inokedy. Veľmi populárnym sa stalo vyzdobovanie átu vlajočkami a pokrývkami spätných zrkadiel. No treba byť opatrní pri ich umiestnení. Ak si pre ne zúžite výhľad v spätnom zrkadle, zvyšujete riziko dopravných nehôd a kolízií.

Nehoda kvôli hokeju

Oteplilo sa a cesty zaplavili motorkári. A začal sa aj hokejový šampionát. Na prvý pohľad to nijako nesúvisí, ale práve tieto dve veci majú viac než dosť spoločného. Štefan na to doplatil. "Šuchol sa po boku auta, Motorka išla doľava, ja doprava. Padol som na cestu," hovorí Štefan.

Spolu s príchodom majstrovstiev totiž pribudlo fanúšikov, ktorí svoje autá vyzdobujú krytkami spätných zrkadiel. Tie im však zakrývajú výhľad na cestu. "Ma ani nemohol vidieť, lebo mal na späťákoch navlečené tie slovenské zástavy," tvrdí Štefan. 

Auto pritom musí byť spôsobilé na jazdu v súlade so zákonom. "Ak takáto vlajka spôsobí zmenšenie viditeľnosti prostredníctvom spätného zrkadla, znamená to,  že spätné zrkadlo neplní svoju funkciu a vozidlo nie je technicky spôsobilé," uviedla Gabriela Jánošová z PR oddelenia ministerstva dopravy.

O spôsobilosti rozhoduje policajt

Samotné vlajočky však nie sú zakázané a to či ide už o nespôsobilé vozidlo určí policajt. "Ak by takýmto spôsobom došlo k ohrozeniu, teda by nemal dostatočný výhľad vodič, tak samozrejme je to porušenie pravidiel cestnej premávky," uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Motocyklisti z týchto vlajočiek príliš nadšení nie sú, ale polícia to veľmi nerieši. "Nech to ľudia používajú, ale treba rozmýšľať, že keď ten späťák zakryjem, nemôžem cez neho nič vidieť," dodáva Štefan. 

Téme sa venuje reportér Laco Ďurkovič. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy