Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Premnožené komáre po záplavách. Už je neskoro
Zdielať na

Premnožené komáre po záplavách. Už je neskoro

BRATISLAVA / Na juhozápade Slovenska sa po záplavách stalo to, pred čím odborníci varovali. Ľudí a zvieratá potrápia komáre. Tentoraz ich ale rátajú nie na milióny, ale už na miliardy.

Správanie komárov prekvapuje aj odborníka

Vstupovať v týchto dňoch do zaplavených oblastí je čistá samovražda, komáre o tomto čase by tu vôbec nemali lietať.

Zábery z reportáže pod článkom, sme nakrútili v piatok krátko po 12tej hodine, teda v čase, keď komáre aktívne nie sú. Ale len čo zacítili pach hostiteľa, zaútočili.

Mestá nemôžu zasiahnuť tam, kde najviac treba

"Je to veľmi vážna situácia," myslí si Nasir Jalili, odborník na komáre.
Mestá a obce už zahájili protiútok, ale vyhrať boj s prírodou je nemožné. Chemikálie v chránených územiach používať nesmú. Najväčšie liahne tak zostávajú nedotknuté. "V takomto štádiu sa to nedá zvládnuť. Je neskoro," dodal Jalili.

Rádio, mobilné aplikácie a kravy

Zlyháva repelent, dlhé oblečenie, pivo aj všetky ďalšie "zaručené" recepty. Ľudia preto siahajú aj po šialených nápadoch obchodníkov. Vysielanie istého rakúskeho rádia podhráva hudbu vysokou frekvenciu podobnou zvuku elektronického rušiča. Na rovnakom princípe funguje aj ANTI komárová mobilná aplikácia, ktorá nás má ochrániť na každom kroku.

"Zaberá to len čiastočne, pretože tých druhov je mnoho a každý má inú frekvenciu, preto by ich bolo treba použiť viacero," dodal Zdeno Jaško, majiteľ spoločnosti na likvidáciu komárov. V minulosti vraj platil jednoduchší recept - hospodárske zvieratá. "Keď sa ľudia venovali chovu hospodárskych zvierat, komáre na nich nesadali, pretože napádali zvieratá," prezradil odborník na komáre Nasir Jalili.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články