Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Postrek proti komárom nebude, rozhodla vláda
Zdielať na

Postrek proti komárom nebude, rozhodla vláda

BRATISLAVA / Už o niekoľko dní by mali zaútočiť na približne polovicu Slovenska milióny komárov. Primátor hlavného mesta dokonca žiada o vyhlásenie mimoriadneho stavu. Inak by sa nemohli urobiť postreky aj v chránených oblastiach. A vláda rozhodla.

Matka príroda si poradí sama

Verdikt je jasný. Striekať sa nebude! Vláda chce nechať problém premnožených komárov v chránených oblastiach v rukách matky prírody. "Si príroda v chránenej oblasti sama poradí s takýmito vecami," hovorí ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Podľa odborníka na komáre je to však práve naopak. Už teraz sú v zaplavených oblastiach ideálne podmienky pre vývin miliónov lariev komárov. "V zaplavených územiach sa liahnu keď voda odtečie," informuje doc. RNDr. Nasir Jalili, odborník na komáre a tropické parazity.

Dokáže preletieť aj 10 kilometrov

"My chránime hlavne obyvateľstvo v tých častiach, kde sú fyzicky napádaní," pokračuje Zvolenská. Háčik je však v tom, že komár sa z miesta, kde sa vyliahol dokáže vzdialiť aj na viac ako 10 kilometrov. "Oni hľadajú hostiteľa. V takých vlnách sa presťahujú do obcí a najbližších miest," dodáva Jalili. 

A tak sa celý problém s komármi naspäť vracia práve do miest a obcí. Inými slovami, kým sa nevyhlási mimoriadna situácia, ktorá by povolila postreky v chránených oblastiach, sa príčina problému neodstráni.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články