Jasno
11°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Vyliahnu sa milióny komárov. Hrozí až piaty kalamitný stupeň!
Zdielať na

Vyliahnu sa milióny komárov. Hrozí až piaty kalamitný stupeň!

BRATISLAVA / Slováci sú vystavení novému nebezpečenstvu. Hoci na mnohých miestach už záplavy ustupujú, nastupuje nová hrozba. V záplavových oblastiach sa totiž liahnu komáre. Odborníci varujú pred mimoriadnou kalamitou.

300 komárov za minútu na jednu osobu

Mimoriadnu situáciu odborníci očakávajú približne o dva týždne. "Ak budú takéto teplé dni, tak bude aj viac ako 300 kusov na jednu osobu za minútu," myslí si odborník na komáre a tropické parazity doc. RNDr. Nasir Jalili. 

Už koncom mája v južných častiach Slovenska vyhlásili kalamitný stav komárov. Takáto kombinácia s novo vyliahnutými komármi môže mať katastrofálne následky. Veď si len predstavte, že každý jeden komár dokáže naklásť ďalších 100 vajíčok.

"Ideme z blata do kaluže. Situácia bola neúnosná už pred povodňami, takže ja netuším, čo nás bude teraz čakať," myslí si reportérka Mirka Štrbáková Urbanovičová, ktorá v Devíne býva.

Výskyt komárov nie je legislatívne definovaný

Problémom však je, že kalamitný výskyt komárov nie je legislatívne definovaný. "Takisto nie je definované, čo by sa malo v prípade kalamitného stavu komárov robiť," hovorí hovorkyňa bratislavského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Katarína Nosálová.

Primátor Bratislavy žiada ministra životného prostredia o vyhlásenie mimoriadnej situácie a to nielen v hlavnom meste, ale aj na celom toku Dunaja a Moravy. Až vtedy totiž budú môcť urobiť postreky aj v chránených územiach, kde je momentálne najviac komárov.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy