Polojasno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Pravdy a mýty o vajciach. Ako to naozaj je?
Zdielať na

Pravdy a mýty o vajciach. Ako to naozaj je?

BRATISLAVA / Sú vajcia zdravé, alebo nášmu organizmu viac škodia ako pomáhajú? A je pravda, že vďaka nim dokážeme zhodiť aj niekoľko kilogramov? Vajíčka, obľúbený symbol veľkonočných sviatkov sú doslova opradené rôznymi pravdami aj nepravdami. Pravdivý pohľad na ich pre a proti Vám práve ponúkame.

1. Vajce s hnedou škrupinou je vraj zdravšie, ako to s bielou škrupinou

"Nie je to pravda! Majú rovnakú výživovú hodnotu aj kvalitatívne vlastnosti," vysvetľuje MUDr. Iveta Trusková z Úradu verejného zdravotníctva.

2. Zo slepačích vajec sa chudne

"Vajcia sú považované za diétnu potravinu, napriek tomu, že majú veľmi dobrú výživovú hodnotu. Energetická hodnota vajca je 360 až 380 kilojaulov... a existuje aj diéta, kde majú vajcia bohaté zastúpenie," hovorí Trusková.

3. Vajcia sú cholesterolova bomba

"Je to pravda, len na ten cholesterol je potrebné sa pozerať aj z iného hľadiska. Je súčasťou všetkých bunkových štruktúr organizmu. Keď beriem do úvahy zdravého človeka, tak vajcia sú veľmi dobré pre zaradenie do diétneho režimu. Na druhej strane sú rizikové skupiny, vysoký tlak, kardio, vysoký krvný cholesterol, títo ľudia si musia dávať pozor," dodáva Trusková.

4. Varené vajce nespôsobuje alergiu

"Nie je to pravda! Lebo aj varené aj surové vajce spôsobuje alergiu, lebo stále obsahuje vaječnú bielkovinu," hovorí Trusková.

5. Na hlasivky a ubolené hrdlo je vhodné surové vajce

"Nie je to pravda! Žiadna z vedeckých štúdií tento fakt nepotvrdzuje," dodáva Trusková.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články