Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Kraslice maľované voskom a ozdobené cestovinami. Ako na to?
Zdielať na

Kraslice maľované voskom a ozdobené cestovinami. Ako na to?

STROPKOV / V týchto dňoch viaceré šikovné ženy i muži maľujú veľkonočné kraslice. Používajú pritom rôzne techniky. Predstavte si, že dnes sa fantázii medze nekladú a zdobí sa kadečím, dokonca aj cestovinami.

Hlavnou ingredienciou je vosk

"Maľujeme na biele vajíčko takým spôsobom, že si tu dáme roztopený vosk a ideme,"  hovorí pani Gabriela. Voskom pomaľované vajíčko sa potom zafarbí. "Najzákladnejšia farba bola cibuľová. To ešte robila moja babka. Šupy z cibule sa ošúpali, namočili, aj týždeň dva vopred a potom sa do toho namočili vajíčka," opisuje ďalej. 

Tie sa mohli máčať aj v iných farbách, na ktoré sa opäť nanášal vzor voskom. Na vajíčkach sa dali farby dokonca striedať a to tak, že sa farebné vajce očistilo octom a následne prefarbilo. "Vrchná farba potom ostáva posledná, vosk sa zotrie a vajíčko je hotové," dodáva.

Ozdobené sú aj čipkou

V zdobení vajíčok sa medze nekladú a šikovné ženy dokážu staré osvedčené metódy doplniť aj modernými technikami. Pri niektorých dokonca používajú aj potraviny. "Na polystyrénové vajíčko sa nalepia cestoviny, tie sa potom lakujú sprejom, najlepšie akej farby chceme a ozdobia sa buď korálkami alebo čipkou," povedala pani Gabriela.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články