Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Bunka, čo zabíja. Bojovníci však môžu vyhrať...
Zdielať na

Bunka, čo zabíja. Bojovníci však môžu vyhrať...

Ročne na celom svete zomrú milóny ľudí na onkologické ochorenie. Aj keď o rakovine vieme čoraz viac, ľudia stále neprestávajú fajčiť a nežijú zdravšie. A preto, aj u nás každoročne pribudnú desaťtisíce nových pacientov.

"Celý svet je zhrozený z aalarmujpceho stavu výskytu rakoviny. Na svetový deň proti rakovine by sme si mali uvedomiť, že ročne zomiera 7 600 000 ľudí na rakovinu," uviedla prezidentka Ligy proti rakovine Eva Siracká.

Onkologickí pacienti pribúdajú

Aj keď o rakovine máme dostatok informácií a vieme, že základom je prevencia, každoročne na celom svete onkologických pacientov pribúda. "Posledné informácie o počte onkologických pacientov, ktoré má Národné centrum zdravotníckych informácii k dispozícii sú z roku 2007. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi možno konštatovať rastúci trend nových pacientov onkologických ochorení," uviedol Peter Bubla z Ligy proti rakovine. 

30 tisíc nových pacientov ročne

"Nárast rakoviny stúpa aj na Slovensku a dnes je už bohužiaľ na Slovensku a dnes je bohužiaľ na Slovensku 30 tisíc nových pacientov ročne," tvrdí Siracká. Rakovina postihuje tak mužov, ako aj ženy, bez rozdielu veku a neobchádza ani deti.

SYN: BUBLA:  u muzov narast zhub. nadorov prostaty, tumory pluc, u zien bol zaznamenany narast karcinomov prsnikov. Mnohé organizácie majú preto do budúcnosti jasný cieľ. Podľa Evy Sirackej snahy smerujú k tomu, aby sa do roku 2025 znížila úmrtnosť o 1,5 milióna.

Ak máme zdravý životný štýl, nepoškodený genetický materiál, náš imunitný systém dokáže rozpoznať zmutované bunky a zničiť ich včas. "Veľmi sa zdôrazňuje európsky kódex proti rakovine, ktorá obsahuje 11 tisíc odporúčaní. To je primárna prevencia, hýbať sa, šporotvaoť, zdravo sa stravovať. Štatistiky ukazujú, že oebzita a fajčenie sú tie najrizikovejšie faktory pre vznik rakoviny," dodala Siracká.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články