Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hormón oxytocín pomáha zadaným mužom odolať milenkám
Zdielať na

Hormón oxytocín pomáha zadaným mužom odolať milenkám

Tak a už budú musieť chlapi sedieť pri svojich vyvolených ženách. Aspoň tí, ktorí privoňajú hormónu oxytocínu. Toto nie je žiaden ženský výmysel, dokazujú to štúdie publikované v odbornom časopise Journal of Neuroscience.

Niekedy stačí len letmý dotyk

Celá táto teória má menší háčik. Muž musí prežívať funkčný a spokojný vzťah. Ak v dlhodobom zväzku negunguje telesná blízkosť, potom mu nezaberie už ani oxytocín. O čo vlastne ide? Chemicky ide o bielkovinu. Oxytocín je schopný jedinca vedome chrániť pred najrôznejšími túžbami.

V tele sa utvára milovaním. Akonáhle dôjde u muža k vzrušeniu, hladina oxytocínu stúpa až do vyvrcholenia. Niekedy teda postačí letmý dotyk či len prítomnosť opačného pohlavia, aby hladina tohto hormónu v tele začala stúpať. Muž sa následne uvolní a zbaví stres, píše český portál novinky.cz

Všetko neznáme zväčšuje chuť na sex

Lenže hneď ako vycestuje na dovolenku, hodí problémy za hlavu a užíva si naplno voľno. Hladina stresových hormónov prudko klesne a v kombinácii so slnkom, ktoré ovplyvňuje syntézu vitamínu D v koži a ten zase produkciu pohlavných hormónov, dôjde k prudkému oživeniu libida. Naviac, status neznámosti v cudzom prostredí vyvoláva v človeku chuť na sex s neznámymi partnermi.

O afrodiziakách viac zistil reportér Viliam Šuška. Najlepší milenci sú vraj Egypťania a účinky modrej tabletky nahrádzajú rybami.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články