Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dosť bolo sexi sekretárok! Odteraz budú asistovať muži
Zdielať na

Dosť bolo sexi sekretárok! Odteraz budú asistovať muži

Ideálnou osobnou asistentkou vysoko postaveného manažéra už nebude elegantná mladá dáma s dokonalým výzorom, ale osoba trošku staršia, menej atraktívna ale o to výkonnejšia. A pokiaľ je to možné, tak chlap! K takémuto záveru dospel moskovský kongres ruských sekretárok.

Asistent by mal vedieť aj poradiť

Porastú však aj iné nároky: nestačí len ovládať hneď niekoľko cudzích jazykov a rýchlo ťukať na klávesnici, ale nutné bude zastať aj rolu experta. Ten by mal byť schopný poradiť šéfovi v záležitostiach priemyslu a iných sférach podnikania. "Čaká sa, že (sekretárka) bude poskytovať nielen administratívnu podporu svojmu šéfovi a kontrolvoať plnenie úloh, ale aj ladiť procesy vo firme a podporovať aj niektoré podnikateľské funkcie manažéra," uviedla pre denník The Moscow Times Olga Jelinová, riaditeľka personálnej agentúry.

Zrejme aj preto sa priemerný vek osobnej asistentky v Rusku zvyšuje z 20-25 rokov na 28-35. Dá sa predpokladať, že v tomto veku si už usporiadali osobný život, ale súčasne sú ochotné zostávať v kancelárii dlhé hodiny nad čas.

Nové nároky vyplývajú aj zo snahy znížiť fluktuáciu, a tým obmedziť okruh zasvätených do firemných tajností. Zvlášť nedôverčiví k ruským sekretárkam sú zahraniční manažéri. A to aj kvôli povesti a sklonoch k intrigám. "Cudzinci si myslia, že Rusov sa nedá pochopiť. Nehovoria našim jazykom a neustále podozrievajú, že sa ich niekto snaží oklamať," podelila sa o svoje skúsenosti Alina Jašuchinová, pôsobiaca ako osobná asistentka vo švajčiarskej poisťovni.

Mýtusy o sekretárkach

V prípade vyzradenia šéfových tajností sa jeho najbližšia podriadená hneď ocitá v centre podozrenia. "O sekretárkach koluje mýtus, že vedia všetko, ale sú bláznivé, lakujú si nechty a sú schopné vykecať čokolvek," pripúšťa ďalšia sekretárka Svetalana Diačkovová. "Ale keď sa stretnete s osobnou asistentkou z očí do očí, zistíte, že ste narazili na stenu," uisťuje.

Okrem nových schopností sa podľa ostrieľaných profesionálok vyplatí držať sa aj osvedčených skúseností. Teda mať neustále pri sebe náhradné pančuchy, lepidlo, dáždnik, odlakovač, ihlu s niťou a hubku na leštenie topánok.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO

ISIFA

Súvisiace články