Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Mamut by mohol znovu behať po Zemi možno už o pár rokov
Zdielať na

Mamut by mohol znovu behať po Zemi možno už o pár rokov

Archívna reportáž

MASSACHUSETTS / Vedci z prestížnych univerzít sa pokúšajú o prelomoý experiment, vďaka ktorému by mohli pomôcť priviesť späť na zemský povrch vyhynuté živočíchy.

Nová revolučná technika na úpravu génov CRISPR / Cas9 umožnila niekoľko významných udalostí. Výskumníci použili túto metódu na liečbu srpkovitej anémie, na boj proti hladomoru a dokonca aj na odstránenie rakoviny. Nástroj na úpravu génov by mohol dokonca priviesť späť na zemský povrch niektoré vyhynuté tvory. Vedci tvrdia, že jedným z takýchto tvorov môže byť v nasledujúcich dvoch rokoch aj mamut srstnantý.

Profesor George Church a jeho tím z Harvardskej univerzity študovali DNA z mrazených mamutov, ktoré sa nachádzali v Arktíde. Konkrétne hľadali gény, ktoré ich odlišujú od slonov. Vzhľadom na to, že niektoré druhy slonov sú v súčasnosti na pokraji vyhynutia, tím sa pokúša "pripojiť" mamutiu DNA do genómu embrya slona, aby vytvoril hybrid mamuta a slona. Hlavným cieľom je vypestovať mamutie embryo v náhradnej maternici, ale tak, aby sa neohrozil reprodukčný systém zdravého slona.

Profesor Church uviedol pre futurism.com: "Naším cieľom je vytvoriť hybridné embryo slona / mamuta. Vlastne by bolo skôr ako slon s mnohými mamutími vlastnosťami. Zatiaľ sme nedosiahli tento úspech, ale o pár rokov sa to môže stať skutočnosťou."

Tak ako sa môže zdať úžasným privádzanie vyhynutých tvorov späť k životu na planéte, existujú aj iné, preventívne dôvody pre túto technológiu. Podľa doktorky Edze Westry z Exeterskej univerzity sa "táto technológia môže použiť aj na úpravu DNA druhov, ktorých počet rýchlo klesá alebo tých, ktoré sa stávajú príliš geneticky príbuzných, aby sa zvýšila ich šanca na prežitie".

Profesor Church uviedol, že mamutí projekt má dva hlavné ciele: zabezpečiť alternatívnu budúcnosť ohrozeného slona ázijského a pomôcť bojovať proti globálnemu otepľovaniu. Chruch vysvetľuje, že zvieratá môžu "udržať tundru od rozmrazovania prerazením snehu a umožnením príchodu studeného vzduchu. V lete vyvracajú stromy a pomáhajú tráve rasť."

Akákoľvek z týchto možností stojí za skúmanie. Technológia umožňuje nemožné stať sa realitou. Len pred pár rokmi sme mohli len snívať o vyhynutom zvierati, a teraz by sme mohli byť v priebehu niekoľkých rokov tými, ktorí ich skutočne uvidia.

Súvisiace články