Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Láska si našla cestu. Mladý ruský pár objavil dieru v zákone
Zdielať na

Láska si našla cestu. Mladý ruský pár objavil dieru v zákone

Archívne video Archívna reportáž

MOSKVA / V Rusku nie sú manželstvá homosexuálov uznávané na tej istej úrovni ako manželstvo medzi mužom a ženou. Avšak mladý pár našiel cestu, ako zákon obísť.

Dvojica ruských novomanželov sa stala prvým párom rovnakého pohlavia, ktorých manželstvo bolo uznané v domovskej krajine po tom, ako našli zjavnú medzeru v zákone. Eugene Wojciechowski a Pavel Stotzko spojili svoje životy v dánskom hlavnom meste Kodani.

Po návrate domov predložili svoje pasy s aktualizovaným rodinným stavom. Neočakávali však, že ich zväzok bude uznaný, pretože manželstvo rovnakého pohlavia je v krajine nezákonné.

Na ich prekvapenie, im manželstvo bolo uznané bez zbytočných otázok. "Dokonca sa nad tým nikto ani nepozastavili," povedal pár pre independent.co.uk.

Aj keď Rusko neuznáva manželstvá rovnakého pohlavia, zákon krajiny uvádza, že manželstvo uzavreté v zahraničí sa považuje za legitímne, ak nie je v rozpore s článkom 14 rodinného práva. Zdá sa, že článok obsahuje medzeru, ktorú novomanželia odhalili. Zakazuje totiž manželstvá medzi blízkymi príbuznými a ľuďmi, ktorí už boli zaregistrovaní ako manželia, ale neuvádza, že osoby rovnakého pohlavia sú tiež zahrnuté v tomto zákaze.

Hoci existuje v zákone veta, že "vzájomný dobrovoľný súhlas muža a ženy vstupujúceho do manželstva" je potrebný na uznanie zväzku, tlačový úradník v moskovskej kancelárii, v ktorej bolo pánom Wojciechowskemu a Stotskovi schválené manželstvo, nepovedal, že došlo k chybe.

Aj napriek tomu, že homosexualita bola v roku 1993 v Rusku dekriminalizovaná, homofóbia je naďalej veľmi rozšírená. V roku 2013 krajina zaviedla "gay propagandistický zákon", ktorý zakázal propagáciu homosexuality medzi občanmi pod 18 rokov. Kritici tvrdia, že aj tento krok mohol podnietiť homofóbne násilie a stigma.

Podľa prieskumu Levada Center viac ako 80 percent Rusov považuje homosexuálny sex za odsúdeniahodný. Minulý rok sa objavili správy o masovom zásahu proti homosexuálom v autonómnej ruskej oblasti Čečensko. Nezávislé noviny Novaya Gazeta uviedli, že polícia v regióne prenasleduje mužov, o ktorých sa predpokladá, že sú homosexuáli a zadržiavajú ich vo väzbe, kde sú vystavení bitiu a mučeniu. Čečenský vodca Ramzan Kadyrov poprel obvinenia a tvrdil, že správy sú "mýtom vymysleným na destabilizáciu vlády".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy