Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zákon zrušili, ale platiť stále treba. Za svadbu v kostole si matrika vypýta 10 eur
Zdielať na

Zákon zrušili, ale platiť stále treba. Za svadbu v kostole si matrika vypýta 10 eur

BRATISLAVA / Na zrušení desaťeurového poplatku za cirkevný sobáš sa kresťanskí aktivisti s ministrom vnútra už dohodli. Lenže Zákon o správnych poplatkoch sa zmení cez poslanecký návrh iného zákona až na najbližšej schôdzi Národnej rady. To znamená, že zatiaľ platiť treba.

Snúbenci, ktorí sa rozhodnú v najbližších dňoch či mesiacoch pre cirkevný sobáš, poplatok na matrike stále zaplatia. "K zrušeniu doplatkov dôjde 15. marca, dovtedy je legislatíva plne platná," informuje hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová. 

Podľa diváčky TV JOJ a skúsenej matrikárky, robia kňazom službu. "Cirkevné sobáše sú platné u nás od 1. júla 1992. Vtedy išli páni farári na školenie s našimi matrikárkami, aby vedeli pomôcť vyplniť Žiadosť o uzavretie manželstva a potom druhú stranu doplniť a skontrolovať. Keby to aj teraz robili páni farári tak nepoviem nič, že za cirkevný sobáš netreba platiť, ale matrikárky odbremenili farárov od žiadostí." 

Spôsob, akým právne poplatky boli zmenené a opäť zmenené budú, ale reprezentatívny podľa politológa nie je. Práve naopak. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy