Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Jánošík je na roztrhanie. Privlastňujú si ho aj Poliaci
Zdielať na

Jánošík je na roztrhanie. Privlastňujú si ho aj Poliaci

VYSOKÉ TATRY / Spor o tom, či Jánošík je Slovák alebo Poliak rozpútala kniha a príbehy o ňom. Hrdinom môže byť pre obe strany Tatier.

Slovenský národný hrdina sa narodil pred 330 rokmi a dodnes sa o ňom rozprávajú príbehy. "Jánošíka do Poľska priniesli drotári. Čiže najúbohšejšie slovenské vrstvy, ktoré chodili do Poľska zarábať a rozprávali smutne piesne o Jánošíkovi," uviedol Ľubomír Molitoris, Spolok Slovákov v Poľsku. Poliaci si preto nášho slovenského hrdinu začali čoskoro prisvojovať. Ale opak je pravdou, Jánošík nikdy poľské Tatry nenavštívil. Marek Grocholski, redaktor poľského magazínu TPN, uobjasnil situáciu: "Začalo sa to knižkou pána Tetmajera, Legenda Tatier, v ktorej je Jánošík označovaný za Poliaka. Ide o čistú fikciu, lebo Jánošík nikdy do našich Tatier nevkročil."

Poliaci si rodáka z Terchovej definitívne adoptovali v sedemdesiatych rokoch. Stvárnil ho, u nás stále neznámy herec, Marek Perepečko, ktorý sa stal v Poľsku mimoriadne populárnym práve ako Jánošík. To potvrdil aj univerzitný profesor dejín Stanislaw Sroka: "Najväčšiu úlohu v populárizácii Jánošíka zohral v Poľsku 13 dielny seriál s Perepečkom v hlavnej úlohe."

Jánošíka napriek tomu, že nikdy do Poľska nevkročil, s touto krajinou niečo spája. "S určitosťou vieme, že hoci Jánošíkova noha do Poľska nikdy nevkročila, v jeho bande Poliaci boli, hlavne zo Sliezska," dodáva profesor Stanislaw Sroka.

Napriek tomu všetkému, jeden z Jánošíkov sa predsa len v Poľsku narodil. Pre mnohých práve ten najvýznamnejší. "Jediná spojitosť je s Michalom Dočolomanským, ktorý sa skutočne narodil v Niedzici, v budove školy, pri kostole," uviedol Ľubomír Molitoris, Spolok Slovákov v Poľsku.

Či už je pravda na našej strane Tatier alebo nie, stále platné ostáva, že: "Jánošík je určite slovenský hrdina," dodal Stanislaw Sroka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy