Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Problémy farmárov. Ustáť ich dokážu len tí najsilnejší
Zdielať na

Problémy farmárov. Ustáť ich dokážu len tí najsilnejší

BRATISLAVA / Byrokracia, legislatíva, hygiena i tvrdá konkurencia. Poľnohospodárske podniky zápasia s množstvom prekážok a výziev, ktoré nie je jednoduché zvládnuť. Keď sa k tomu pridá neférová dotačná politika Európskej únie a lacné produkty zo zahraničia v našich obchodoch, obstáť v spleti problémov dokážu len tí najsilnejší.

Heslo v jednote je sila začali praktizovať aj slovenskí farmári. Zlučujú sa do rôznych výrobno-odbytových spolkov. "Začínajú sa správať ako profesionálne riadené spoločnosti, ktorých cieľom je efektívne vyrábať poľnohospodársku prvoprodukciu,“ hovorí Daniel J. Kratky zo Slovenského farmárskeho.

Zlučovanie a zavádzanie moderných a efektívnych systémov riadenia dnes otvára mnohé trhové príležitosti. "Čím je väčší podnik, tým má väčšiu silu, tým sa vie vysporiadať s niektorými problémami, ktoré má hádzané pod nohy, oveľa efektívnejšie,“ vysvetľuje Vladimír Volečko, predseda kontrolnej komisie. 

Okrem zabezpečenia výroby je jednou z hlavných výziev pre každé družstvo zvládnutie mnohých administratívnych a právnych nástrah. "Práve vďaka tomu, že sme sa stali súčasťou väčšieho celku, sme sa odbremenili od mnohej administratívy či účtovníctva," dodáva predseda družstva Smolinské, Roman Ružička. Družstvá sa tak môžu v plnej miere sústrediť na výrobu a nevybíjať sa v zbytočných naťahovačkách s úradmi.

Pozrite si archívnu reportáž: 



Súvisiace články

Najčítanejšie správy