Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Miloš Zeman zostáva na pražskom hrade. Drahoša porazil o tri percentá
Zdielať na

Miloš Zeman zostáva na pražskom hrade. Drahoša porazil o tri percentá

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Prezident Miloš Zeman obhájil funkciu a prezidentom Českej republiky zostáva na ďalších päť rokov. Svojho súpera, bývalého predsedu Akadémie vied Jiřího Drahoša porazil s tesným rozdielom. Svoj hlas dalo Zemanovi viac ako dva milióny osemstotisíc voličov, jeho vyzývateľ získal o približne 150 tisíc hlasov menej.

Súčasná hlava štátu, Miloš Zeman, získala po zrátaní sto percent volebných okrskov 51,36 percenta hlasov. Jeho konkurent, predseda Akadémie vied Českej republiky Jiří Drahoš získal podporu od 48,63 percent voličov.

Účasť v druhom kole prezidentských volieb bola podľa Českého štatistického úradu 66,6 percent, teda o niečo vyššia ako počas prvého kola. Je to najviac za posledných desať rokov. Záujem o voľby bol mimoriadne veľký. Napríklad v Bedřichove v Jizerských horách sa v priebehu piatka minula sada volebných lístkov, a tak komisia musela požiadať o ďalšie. Vysokú účasť hlásili aj napríklad v Ostrave-Hrušove, kde mali v prvom kole nulovú účasť. 

Prezident Miloš Zeman po´dakoval svojim priateľom za pomoc a podporu pred prezidentskými voľbami. Poďakoval aj svojim voličom. "Toto je moje posledné politické víťazstvo, za ním nebude žiadna politická porážka," konštatoval Zeman. "Budem sa tešiť na ďalších päť rokov, päť rokov plného pracovného nasadenia, na päť rokov, kedy budem naďalej jazdiť medzi občanov, stretávať sa s nimi a počúvať ich názory," dodal.

Zeman tiež poďakoval ak voličom, ktorí podporili Jiřího Drahoša. "Ja si vážim ľudí, ktorí chodia voliť. A úprimne povedané, relatívne tesné víťazstvo teší najviac. Takže aj za to týmto voličom ďakujem," uviedol.

sita

Zeman zvíťazil v desiatich krajoch, Drahoš v štyroch a tiež v zahraničí. Kým Zemanovi stúpenci oslavujú, Drahošovi priaznivci netaja sklamanie. Zemanova druhá inaugurácia sa bude konať tak ako pred piatimi rokmi 8. marca na Pražskom hrade pri spoločnej schôdzi Snemovne a Senátu. 

Drahoš necelé dve hodiny po skončení volieb uznal porážku. Poďakoval sa všetkým, ktorí ho volili, Zemanovi zagratuloval a poprial mu veľa síl. Zdôraznil, že neodchádza z verejného života. Nevylúčil tiež, že bude kandidovať na iné politické funkcie. "Nezvíťazili sme ale neprehrali sme," prehlásil. Kampaň považuje za veľkú životnú i politickú skúsenosť, ktorú by chcel využiť. Poznamenal, že je rád za obrovskú vlnu energie, ktorú dostal. "Sľubujem vám, že túto energiu a nádej ponesiem ďalej, neodchádzam z verejného života," dodal. 

Kandidat na prezidenta CR Jiri Drahos pri volebnej urne

Kandidat na prezidenta CR Jiri Drahos pri volebnej urne

sita

Slovenský prezident Andrej Kiska zaslal Milošovi Zemanovi blahoprajný telegram. "Vážený pán prezident, úprimne Vám blahoželám k Vášmu znovuzvoleniu do funkcie prezidenta Českej republiky. Vzťahy medzi našimi krajinami a ich občanmi sú výnimočne blízke. Som presvedčený o tom, že v ich podpore budeme spolu naďalej pokračovať," píše Kiska v liste a teší sa, že Zemana čoskoro privíta na oficiálnej návšteve Slovenskej republiky, na ktorú ho srdečne pozval. "Želám Vám veľa zdravia, šťastia a úspechov pri výkone Vašej funkcie,“ uzavrel prezident SR.

K znovuzvoleniu za prezidenta blahoželal Milošovi Zemanovi aj slovenský premiér Robert Fico. "Vždy som ho vnímal ako inteligentného a skúseného politika a som rád, že sa česká verejnosť opäť rozhodla pre neho,” uviedol v reakcii na výsledky volieb v Česku Fico.

Pozrite si reportáž z prvého kola volieb: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy