Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Miloš Zeman vs. Jiří Drahoš. Kto sa stane českým prezidentom?
Zdielať na

Miloš Zeman vs. Jiří Drahoš. Kto sa stane českým prezidentom?

PRAHA / V Česku sa začína druhé kolo prezidentských volieb. Ľudia si budú vyberať, či zostane hlavou štátu Miloš Zeman alebo ho vystrieda vedec Jiří Drahoš.

Volebné miestnosti budú otvorené v piatok od 14:00 popoludní do 22:00 a v sobotu od 8:00 ráno do 14:00 popoludní. Následne začnú členovia volebných komisií počítať platné hlasovacie lístky v každom zo 14 866 volebných okrskov. Výsledky, ktoré bude priebežne zverejňovať Český štatistický úrad na svojom volebnom webe, by podľa jeho očakávania mohli byť známe v sobotu podvečer. 

Ústredná volebná komisia už zaznamenala jeden problém. Jeden z volebných okrskov v Českých Budejoviciach ponúkal približne 15 minút voličom až tri hlasovacie lístky s menami kandidátov. Okrem Miloša Zemana a Jiřího Drahoša aj lístok s Pavlom Fischerom. Na lístky upozornila jedna volička. "Prišla som na voľby asi o 14:15. Divila som sa, prečo mám tri lístky aj s menom Pavla Fischera. Vrátila som sa ku komisii a tam mi povedali, že je medzi kandidátmi aj náhradník, že mám vybrať jeden lístok a vložiť ho do urny," povedala novinárom. "Prišli nám tri druhy lístkov. Nám to bolo divné, ale vystavili sme všetky tri," uviedla predsedníčka komisie. Dodala, že do tej doby, než lístky s Fischerom stiahli, odovzdali svoj has asi dve desiatky voličov. Podľa námestníka  ministra vnútra Petra Mlsny tento lapsus neohrozí priebeh volieb. 

Kandidáti už odvolili

Jiří Drahoš s manželkou hlasovali v pražských Lysolajích približne hodinu po otvorení volebných miestností. Pred budovou hasičskej zbrojnice, v ktorej je volebná miestnosť, pred Drahošovým príchodom niekoľko policajtov regulovalo dopravu. Na hlasovanie dohliadali aj členovia ochrannej služby.

Drahoš novinárom oznámil, že ponúka bezpečnosť a starostlivosť o sociálne slabších. "Ponúkam im budúcnosť aj bezpečie aj vzdelaných ľudí, ponúkam aj starostlivosť o tých, ktorí su na tom sociálne horšie," vyhlásil bezprostredne po hlasovaní. Prial by si, aby účasť bola aspoň rovnaká ako v prvom kole volieb. Požiadal všetkých, ktorým záleží na budúcnosti krajiny, aby išli voliť. 

noviny.sk

"Veľmi si cením tú energiu, ktorú vyvolali prezidenstké voľby. Nech to dopadne akokoľvek, tá energia určite nepríde nazmar," vyhlásil Drahoš. Uviedol, že kampaň bola náročná, ale vďaka svojej kondícii ju zvládol. Vedenie kampane prirovnal k situácii z roku 2009, kedy po vládnych škrtoch v rozpočte na vedu rokoval s vládou o budúcnosti Českej akadémie vied, ktorej bol vtedy predsedom.

Pri vstupe do Zemanovej volebnej miestnosti boli bezpečnostné opatrenia prísnejšie ako pred dvoma týždňami počas prvého kola. Dôvodom bol incident s ukrajinskou aktivistkou, ktorá narušila jeho voľbu. Polícia niektorých novinárov ani nepustila dovnútra. "Bol zneužitý novinársky preukaz k tomu, aby bol podniknutý útok na pána prezidenta pri prvom kole volieb, to znamená, že sme prispôsobili bezpečnostné opatrenia k vzniknutej situácii," vyhlásil hovorca prezidenta Zemana Jiří Ovčáček. ​"Práve čakám, kedy sa zas vyrúti polonahá žena, ale tentokrát už asi nie," zažartoval Zeman.

sita

Po hlasovaní porovnal súčasný duel s Drahošom s päť rokov starým súbojom s Karlom Schwarzenbergom. "Pred piatimi rokmi som mal súpera, ktorý bol aktívny politik, dnes je to súper, ktorý sa zatiaľ politikou nezaoberal, to je základný rozdiel," vyhlásil. Ostatných voličov vyzval, aby prišli k volebným urnám. "Každý je strojcom svojho štastia a ísť voliť je šťastie," povedal. 

Feministky na seba nenechali dlho čakať

Ani druhé kolo prezidentských volieb sa nezaobišlo bez vystúpenia feministiek. Polonahá aktivistka radikálneho hnutia Femen demonštrovala pri českom veľvyslanectve v Kyjeve. V ruke mala palicu a na svojom tele nápis "Zeman krívajúca príšera" "Na fanúšičky protikandidáta nereagujem," uviedol na otázku ČTK Ovčáček.

"V deň, kedy sa začína druhé kolo prezidentských volieb v Česku, pri veľvyslanectve ČR v Kyjeve sextremistka Femen demonštrovala proti Putinovmu obľúbencovi Milošovi Zemanovi v celej kráse. Zemanove víťazstvo je Putinovým víťazstvom a Putinove víťazstvo znamená smrť slobodného Česka," uvádza hnutie.

Klaus podporil Zemana

Bývalý prezident Václav Klaus v druhom kole volieb podporil podľa očakávaní svojho nástupcu Miloša Zemana. Uviedol, že Zeman pre neho znamená istotu a vie, čo od neho môže očakávať. Druhého kandidáta, Jiřího Drahoše, označil za riskantnú voľbu. 

Zeman by mal podľa Klausa pokračovať vo funkcii, aj napriek tomu, že jeho názory a postoje sa nemusia všetkým páčiť. "Ale poznáme ich, vieme, s čím môžeme počítať. Zatiaľ čo siahnuť do vreca voliť bez poznania a viditeľnosti je strašne riskantná vec. Pre mňa je pán Drahoš v tomto zmysle riskantná voľba a musím povedať, že sa jej bojím," vyhlásil Klaus.

Miloš Zeman získal v prvom kole volieb, ktoré sa konalo pred dvoma týždňami, takmer dva milióny hlasov. Jiří Drahoš získal asi 1,4 miliónov hlasov. Podporu mu už vyjadrili aj ďalší štyria kandidáti na prezidenta, ktorí v prvom kole získali spolu 1,7 miliónov hlasov. 

Voliť prezidenta môže viac ako osem miliónov Čechov. V prvom kole volieb toto právo využili tri pätiny z nich. V druhom kole by mohla byť podľa odhadov účasť rovnaká ako pri voľbách pred piatimi rokmi. 

Miloš Zeman 

Sedemdesiattriročný politik sa narodil sa 28. septembra 1944 v Kolíne. V 70. a 80. rokoch vystriedal viacero zamestnaní. Od januára 1990 pôsobil v Prognostickom ústave Československej akadémie vied. Miloš Zeman bol do roku 1970 členom KSČ. V roku 1990 bol za Občianske fórum vymenovaný do Federálneho zhromaždenia. Neskôr prešiel do ČSSD a znovu sa stal poslancom. V rokoch 1996 až 1998 bol predsedom Poslaneckej snemovne a v rokoch 1998 až 2002 premiérom. Osem rokov viedol stranu ČSSD. V roku 2007 sa angažoval v novozaloženej Strane Práv Občanov a dnes je jej čestným predsedom. 

SITA

​Jiří Drahoš

Šesťdesiatosemročný profesor chemického inžinierstva sa narodil 20. februára 1949 v Jablunkove. Vyštudoval odbor fyzikálnej chémie na Vysokej škole v Prahe. Je ženatý a má dve dcéry. Celý svoj profesijný život sústredil v Československej akadémii vied. Po novembri 1989 pôsobil v Akadémii vied na niekoľkých manažérskych pozíciách. Od roku 2009 ju riadil. Jiří Drahoš nie je členom žiadnej politickej strany.

Kandidat na prezidenta CR Jiri Drahos pri volebnej urne

Kandidat na prezidenta CR Jiri Drahos pri volebnej urne

sita

​Svoju kandidatúru ohlásil koncom apríla minulého roka po tom, ako skončil vo funkcii predsedu Akadémie vied ČR. Jeho kandidatúru podporilo svojimi podpismi viac ako 140 tisíc občanov. 

Prvé kolo prezidentských volieb sa nezaobišlo bez incidentu, pozrite si nasledujúce video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy