Polojasno
20°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Veľa ľudí rady lekárov ignoruje. Opaľujú sa aj na pravé poludnie
Zdielať na

Veľa ľudí rady lekárov ignoruje. Opaľujú sa aj na pravé poludnie

Na Slovensku je pekelne horúco. Slovenský hydrometeorologický ústav varuje pred extrémne vysokými teplotami. Tie včera na niektorých územiach Slovenska vystúpili až na 37 stupňov Celzia. Úľava nás však nečaká ani dnes. Výstraha druhého stupňa sa dokonca rozšírila na polovicu územia krajiny. Je však zarážajúce, koľko ľudí ignoruje rady lekárov a praží sa na slnku aj počas obeda.

Výstrahy neplatia, ľudia sa pražia

Jana Chudíková, kožná lekárka: "Vystavovať sa v tých kritických hodinách medzi jedenástou a pätnástou je práve nebezpečné." Dermatovenerologička Ľudmila Lipková: "Medzi 11 a 15 hodinou, kedy je najvyššia intenzita slnečného žiarenia, sa nevystavujem priamemu slnečnému svitu." Detská lekárka Katarína Šimovičová: "Tá horúčava je skutočne vysoká a môže dôjsť k prehriatiu, nielen k úpalu, ale aj k prehriatiu organizmu."

Takáto je ale realita. Je presne jedna hodina popoludní a kúpalisko je preplnené ľuďmi. Napriek varovaniam lekárov očividne nemajú problém vystavovať sa na priamom slnku. "Okolo jednej sme vyrazili, takže nie je problém," vraví jeden z mladíkov. "Som natretá, mám dostatok tekutín a myslím, že to stačí," hovorí opaľujúca sa slečna.

Najsilnejšie za posledných 48 rokov

A tak v terajších extrémnych horúčavách, keď aj o druhej poobede nameriate v tieni 37 stupňov Celzia, veselo behajú mnohé deti po priamom slnku. Mnohé aj bez pokrývky hlavy. Proti pobytu na priamom slnku na pravé poludnie nepomáhajú dokonca ani varovania meteorológov, že slnečné žiarenie je najsilnejšie za ostatných 48 rokov! "V atmosfére sa naozaj niečo deje, takže treba sa chrániť a treba to brať vážne," hovorí meteorológ Peter Jurčovič.

Pre dnešok platí na Slovensku výstraha druhého stupňa pre polovicu územia krajiny. Tu je preto notoricky známe varovanie lekárov. Detská lekárka Katarína Šimovičová: "Ak je nad 30 stupňov Celzia, tak by sme medzi jedenástou až pätnástou hodinou ľuďom odporučili, aby nechodili von, keď nemusia."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ženy_pekné_pláž_more

isifa - ilustračné foto

Súvisiace články