Jasno
13°
Bratislava
Servác
13.5.2024
FOTOGALÉRIA. Takto sa ubránite vlne horúčav
Zdielať na

FOTOGALÉRIA. Takto sa ubránite vlne horúčav

Na Európu, vrátane Slovenska, sa valí ďalšia vlna horúčav. Ak sa desíte toho, že budete v tropických teplách bez klimatizácie, máme pre vás niekoľko tipov priamo z Japonska. Tam totiž pre nedostatok elektrickej energie šetria práve na klimatizácii a hľadajú náhradné riešenia.

Leto bez klímy

Tohtoročné leto je prvým letom v Japonsku od roku 1970 bez využitia jadrovej energie. Krajina sa jej totiž vzdáva po tragédii v jadrovej elektrárni Fukušima. Nedostatočným dodávkam elektrickej energie ako prvý padol za obeť komfort klimatizovaných miestností.

Vynaliezaví obchodníci prišli na trh s energeticky úspornými riešeniami. "Toto sú dva spreje na rýchle ochladenie. Jeden vonia ako mäta a druhý ako grapefruit, cítite ako chladí," hovorí obchodník Yukinori Takahaši.

Chladiace šatky a vejáre

Nie sú to len spreje, čím sa môžu Japonci v horúcich letných dňoch osviežiť. Úspešné a energeticky nenáročné sú aj chladiace šatky či vejáre. Vzorom pre obyvateľom je aj japonský premiér so svojím kabinetom. Aby nemuseli počas zasadnutí zapínať klimatizáciu, obliekajú sa letného neformálneho oblečenia.

Takéto letné uvoľnenie sa stretlo v krajine s veľkým úspechom a najznámejšie obchodné značky mu prispôsobili nielen strihy ale aj materiály oblečenia. "Namiesto formálneho oblečenia nosíme aloha štýl. Aj takto sa dá ušetriť energia," hovorí obchodník s oblečením Atsuši Kunišige. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články