Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kmeňové bunky - liek na všetko! Vraj sme k nemu blízko
Zdielať na

Kmeňové bunky - liek na všetko! Vraj sme k nemu blízko

Predstavte si, že by existoval liek na všetko! Odborníci teraz hovoria, že sme k tomu blízko. Reč je o kmeňových bunkách, pomocou ktorých by dali opraviť a nahradiť mnohé orgány. Napríklad, ak by vám zistili doteraz nevyliečiteľnú rakovinu pečene, v budúcnosti by stačilo zájsť si po novú.

Myšiam rastú ľudské vlasy

Pomocou vložených kmeňových buniek napríklad začali rásť laboratórnym myšiam ľudské vlasy. O niekoľko rokov by sa tak problém s plešatosťou mohol vyriešiť. Kmeňové bunky nám ale poskytujú oveľa väčšie využitie. Bolo by napríklad možné nahradiť ľudské orgány postihnuté rakovinou.

"Zoberiete kmeňovú bunku zo svalu, alebo z kostnej drene, alebo z nervového tkaniva, v laboratóriu ju rozmnožíte a potom ju vrátite do živého organizmu pacienta, ktorý to potrebuje," vysvetľuje lekár a poslanec Európskeho parlamentu Miroslav Mikolášik.

Vypestovali umelú pečeň!

Expertovi na kmeňové bunky Colinovi McGuckinovi a jeho tímu sa ako prvému na svete podarilo vytvoriť, alebo lepšie povedané vypestovať umelú pečeň. On o tom vraví: "Boli sme veľmi nadšení, keď sa nám podarilo odobrať kmeňové bunky z dospelého človeka, a vytvoriť z nich pečeňové bunky a bunky podobné mozgovým. Vďaka tomu máme nádej, že dokážeme vyliečiť ľudí aj v kritickom stave."

Nádej pre deti s mozgovou obrnou, rázštepom

To ale nie je všetko. Profesorov tím prišiel s úplne novými postupmi liečby detí s mozgovou obrnou, alebo rázštepom. "Tie deti to majú veľmi ťažké. Podarí sa nám ich vrátiť späť do života, budú môcť opäť chodiť do školy a budú mať oveľa vyššiu kvalitu života," hovorí Colin McGuckin.

Odborníci tvrdia, že nahradiť vedia už aj mozgové tkanivo po porážke, vyliečiť svalovú dystrofiu, alebo aj cukrovku prvého typu. No a k bežnému smrteľníkovi by sa podobná liečba vraj mohla dostať v priebehu nasledujúcich rokov.


Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Kmeňová_bunka_ľudská

youtube - ľudská kmeňová bunka

Súvisiace články