Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vytvorili umelé pľúca. Fungovali šesť hodín!
Zdielať na

Vytvorili umelé pľúca. Fungovali šesť hodín!

Zdroj: Sistak/ilustračné

Darcov je stále málo, flexibilné umelé pľúca by mohli zachrániť mnoho životov.

Môže ísť podľa nich o krok vpred vo vývoji nových orgánov pochádzajúcich z vlastných buniek pacienta. Zistenie publikovali v časopise Nature Medicine.

V najnovšej štúdii Harald Ott s kolegami z Massachusetts General Hospital a Harvard Medical School v americkom Bostone odstránili bunky z pľúc potkana, ktoré neskôr spolu s niekoľkými typmi ľudských pľúcnych buniek namočili do bioreaktoru.

Cieľom vedcov bolo urobiť pľúca funkčnými a flexibilnými. Z buniek neskôr vznikli rôzne typy tkanív, ktoré je možné vidieť v pľúcach, uviedol Ottov tím. Keď ich vedci transplantovali do potkanov, pľúca dokázali pracovať približne šesť hodín, hoci nie úplne dokonale.

Podľa výskumníkov je možné vyskúšať experiment s menej zrelými kmeňovými bunkami. Mohlo by ísť o embryonálne kmeňové bunky, ktoré môžu dozrieť do akéhokoľvek typu buniek v tele, alebo indukované pluripotentné kmeňové bunky (iPS bunky) - bežné bunky s pridanými génmi, vďaka ktorým môžu fungovať ako flexibilné kmeňové bunky.

"Iba v Spojených štátoch žije s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc takmer 25 miliónov ľudí a ročne na posledné štádium choroby zomrie približne 120-tisíc pacientov," uviedol Ottov tím. "Transplantácia pľúc ostáva v poslednom štádiu ochorenia pľúc jedinou definitívnou liečbou. No podobne ako je to s inými orgánmi, zásobovanie darcovskými pľúcami je limitované. V roku 2005 podstúpil transplantáciu iba každý štvrtý čakateľ na pľúca," dodali vedci.

Najčítanejšie správy