Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vedci našli nový spôsob pestovania kmeňových buniek
Zdielať na

Vedci našli nový spôsob pestovania kmeňových buniek

Vedci vyvinuli nový plastický povrch, ktorý prekonáva mnohé ťažkosti súvisiace s pestovaním dospelých kmeňových buniek. Bežne používané povrchy sa ukázali ako veľmi obmedzené pre pestovanie veľkého množstva buniek so zachovaním ich žiadaných vlastností.

Teraz však svitla nádej, že by spomínaný objav mohol viesť k vyvinutiu postupov pre pestovanie kostného a iného tkaniva, ako aj pre liečbu artritídy. Štúdiu uskutočnili výskumníci z univerzít v britských mestách Glasgow a Southampton a publikoval ju magazín Nature Materials.

Nový povrch vytvorili procesom podobným výrobe Blu-ray. Nachádzajú sa v ňom drobné dierky, ktoré podľa nich umožňujú bunkám oveľa efektívnejšie rásť a rozširovať sa až na bunky využiteľné pri liečbe.

V súčasnosti vedci používajú proces, pri ktorom pacientovi odoberú dospelé kmeňové bunky. Následne ich pestujú v laboratóriu v snahe zvýšiť ich množstvo do tej miery, aby mohli začať proces bunkovej regenerácie. V tomto štádiu ich môžu vrátiť späť do tela pacienta.

"Tento nový 'nano-štruktúrovaný' povrch je možné použiť na veľmi efektívne pestovanie mezenchymálnych kmeňových buniek odobratých zo zdrojov, ako napríklad kostná dreň. Tie potom možno použiť v muskuloskeletálnych, ortopedických a spojovacích tkanivách," uviedol Matthew Dalby z University of Glasgow. Ako dodal, ak tento istý proces bude možné použiť na pestovanie aj ďalších typov kmeňových buniek.

To by mohlo umožniť vyvinutie širokého rozsahu liečebných postupov pre množstvo bežných chorôb, ako cukrovka, artritída, Alzheimerova či Parkinsonova choroba.

wikipedia

Súvisiace články