Oblačno
12°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Spektrometer zo Slovenska opustil Bajkonur. Je vo vesmíre
Zdielať na

Spektrometer zo Slovenska opustil Bajkonur. Je vo vesmíre

Vedecký prístroj skonštruovaný na Slovensku - spektrometer kozmických energetických častíc MEP-2, odštaroval v pondelok ráno z kozmodromu Bajkonur do vesmíru. Je inštalovaný na palube rádioastronomického observatória - satelitu Spectrum-RadioAstron.

Na orbitu Zeme, ktorá je v najväčšej vzdialenosti od našej planéty porovnateľná so vzdialenosťou Mesiaca, ho v pondelok o 6:31 moskovského času vyniesla nosná raketa ZENIT-3M s prídavným raketovým modulom FREGAT-SB. Ide o projekt Oddelenie kozmickej fyziky Ústavu experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied.

Spektrometer kozmických energetických častíc MEP-2 skonštruovali na Oddelení kozmickej fyziky ÚEF SAV v Košiciach. Je súčasťou projektu Spectrum-RadioAstron Ruskej kozmickej agentúry a Ruskej akadémie vied. Má za cieľ umiestniť satelit s rádioastronomickým teleskopom o priemere 10 metrov na orbitu Zeme pre potreby rádiointerferenčných pozorovaní na dlhej báze v súčinnosti s pozemnými rádioteleskopmi.

Experiment MEP-2 (Monitor of Energetic Particles) zabezpečí registráciu energetického spektra a časových variácií toku nabitých energetických častíc na palube tohto satelitu. Do vesmíru sa slovenská technológia dostala dnes. Pozrite si unikátne zábery na Zem z vesmírnej stanice ISS.

"Spektrometer MEP-2 patrí do ďalšieho vedeckého komplexu Plazma-F, inštalovaného na palube observatória Spektr-R. Zabezpečuje detekciu kozmických energetických častíc, ktoré prichádzajú najmä zo Slnka a reagujúc s magnetickým poľom Zeme vytvárajú tzv. magnetosféru,” vysvetlil Ján Baláž z Oddelenia kozmickej fyziky Ústav experimentálnej fyziky SAV. 

SAV

Súvisiace články