Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
VIDEO: Sýrske vládne sily vtrhli do centra Damasku
Zdielať na

VIDEO: Sýrske vládne sily vtrhli do centra Damasku

Po masívnom bombardovaní mesta Homs sýrske vládne sily udreli aj na Damask. Ide pritom o najbližšie nasadenie vojakov k centru mesta. Vojaci sa snažia krvavo potlačiť povstanie, ktoré pred 11 mesiacmi prepuklo proti režimu Baššára al-Asada.

Útoky na mestá Hamá a Homs

Vojaci štvrtej ozbrojenej divízie a republikánske gardy postavali cestné zátarasy na hlavných cestách štvrte Barzíh, prehľadávali domy a zatýkali. Podľa obyvateľov pátrali po opozičných aktivistoch a členoch Slobodnej sýrskej armády.

Po mimoriadne silnom ostreľovaní mesta Homs, večerné násilnosti zažilo aj mesto Hamá. Vládne tanky v noci ostreľovali viaceré obytné štvrte. Armáda pritom odstavila pevné a mobilné siete a v celom meste. Kvôli komunikačným problémom je preto rozsah týchto nových násilností ako aj počet obetí nejasný.

Príde do Sýrie mierová misia?

Podľa údajov OSN prišlo v Sýrii za 11 mesiacov o život najmenej 5400 ľudí. Vyše 18 000 osôb bolo zadržaných, tisíce sú však nezvestné. Asi 25 000 ľudí ušlo do susedných krajín a vyše 70 000 prišlo o domovy.

Liga arabských štátov chce krvavý konflikt v Sýrii riešiť vyslaním mierovej misie do Sýrie. Kým Rusko nad týmto návrhom váha a medzinárodné vojská by do krajina vyslalo až po zastavní násilností, Európska únia arabský návrh podporuje.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy