Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Rusko: Obvinenia USA zo špionáže sú nepodložené
Zdielať na

Rusko: Obvinenia USA zo špionáže sú nepodložené

Zdroj: TASR/Christian Lutz

Moskva vyjadrila poľutovanie, že k nim došlo po výzvach Washingtonu na "reštartovanie" vo vzťahoch medzi oboma krajinami.

Americká FBI v nedeľu zatkla desať osôb, ktoré podľa vyšetrovania dlhodobo vykonávali špionáž pre ruskú tajnú službu SVR.

Údajná sieť agentov mala kontaktovať politické zdroje a zbierať informácie pre ruskú vládu. K obvineniam Washingtonu došlo pár dní po návšteve ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva v USA.

"Takéto kroky sú neodôvodnené a sledujú nepatričné ciele... Hlboko ľutujeme, že toto všetko sa stalo na pozadí reštartovania vzťahov, ktoré deklaruje americká administratíva," uviedol rezort ruskej diplomacie vo vyhlásení, ktoré citovala agentúra RIA Novosti.

"Nechápeme dôvody, ktoré viedli americké ministerstvo spravodlivosti k verejným vyhláseniam v duchu 'špionážnych vášní' z čias 'studenej vojny'," uvádza sa ďalej vo vyhlásení.

Takisto ruský minister zahraničia Sergej Lavrov zvýraznil, že k zadržaniu údajných špiónov došlo po Medvedevovej návšteve v USA, kde sa stretol so svojím náprotivkom Barackom Obamom. "Výber načasovania je osobitne pôvabný," povedal Lavrov počas návštevy Jeruzalema. "Nevysvetlili nám, o čom hovoria. Dúfam, že nám to vysvetlia."

   

Súvisiace články

Najčítanejšie správy