Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Poliaci žiadali o ruského navigátora, nedostali ho
Zdielať na

Poliaci žiadali o ruského navigátora, nedostali ho

Zdroj: TASR/Ron Edmonds

Napokon žiadali aspoň o podklady pre posádku smerujúcu na letisko a o súhlas na pristátie. Odpoveď prišla krátko pred odletom premiéra, bola však neúplná...

Keďže sa medzitým rozhodlo o zložení posádky pre oba lety tak, aby sa v nej vždy nachádzal pilot ovládajúci ruský jazyk, v ďalšom liste adresovanom ruskej strane už Poliaci nežiadali o prítomnosť navigátora, ale  "iba" o podklady pre posádku smerujúcu na letisko a o súhlas na pristátie v Smolensku.

Odpoveď ruskej strany prišla krátko pred odletom premiéra Donalda Tuska. Bola však neúplná a obsahovala len súhlas na pristátie, nie však podklady pre posádku. Tie mali napríklad obsahovať údaje o dĺžke pristávacej dráhy, zmenách, ku ktorým mohlo dôjsť na letisku, či iných faktoch, ktoré by piloti mali poznať.

Informácie zverejnila dnes spravodajská televízia TVN24 s odvolaním sa na zdroje velenia poľských vzdušných síl, ktoré zdôraznili, že nechcú hodnotiť, či absencia týchto informácií ovplyvnila vývoj udalostí.

Podľa hovorcu velenia vzdušných síl podplukovníka Roberta Kupracza ruská strana nepotvrdila pripravenosť zabezpečiť lety prostredníctvom navigátora-navádzača.

Zverejnenie tejto informácie je podľa všetkého reakciou na úvahy ruského experta pre bezpečnosť leteckej dopravy Valerija Šelkovnikova, ktoré sa objavili v najnovšom vydaní ruskej mutácie magazínu Newsweek.

Podľa nich organizáciu letu poľského prezidentského špeciálu do Katyne, ktorý sa skončil 10. apríla tragédiou pri Smolensku, sprevádzalo porušenie Vzdušného kódexu Ruskej federácie.

Kódex totiž podľa Šelkovnikova vyžaduje pri pristávaní zahraničného lietadla na ruskom vojenskom letisku prítomnosť ruského navigátora na palube pristávajúceho stroja, čo sa v danom prípade nestalo.

Najčítanejšie správy